Vouchere de vacanţă 2023: Lista unităţilor care acceptă tichetele de vacanţă în acest an. Amenzi uriaşe pentru cine vinde vacanţa plătită de stat

Momentan, doar angajaţii din Educaţie au primit în acest an valoarea tichetelor de vacanţă pe card, 1450 de lei, dar şi ceilalţi bugetari vor avea cardurile alimentate în perioada următoare. Pentru angajaţii din privat, momentan vorbim doar de un proiect de lege. Voucherele nu pot fi folosite oriunde şi oricând, avem lista completă cu unităţile care acceptă cazare decontată de stat.
Mircea Filipescu
12 iun. 2023, 11:19
Vouchere de vacanţă 2023: Lista unităţilor care acceptă tichetele de vacanţă în acest an. Amenzi uriaşe pentru cine vinde vacanţa plătită de stat
Vouchere de vacanţă 2023
Vouchere de vacanţă 2023 – sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, putând fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese, activități de agrement etc, doar la unitățile turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism.Tichetul de vacanță valorează, în 2023, aproape 3.000 de lei brut, conform noului salariu minim pe economie, sumă la care se va aplica un impozit de 10%. De asemenea, tichetele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi folosite doar pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese și activități de agrement.

Lista unităților hoteliere care acceptă vouchere de vacanță în 2023

Pentru a folosi voucherele de vacanță trebuie să accesezi lista de parteneri cu unități de cazare sau agenții de turism la care vrei să apelezi. Acestea sunt diferite în funcție de emitentul cardului de vacanță. Așadar, iată cele trei liste de unități de cazare și agenții de turism partenere, în funcție de emitentul cardului:

Pentru Sodexo, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Up Romania, vezi AICI lista partenerilor.

Pentru Edenred, vezi AICI lista partenerilor.

Cu ajutorul acestor link-uri poți căuta unitățile de cazare unde vrei să stai sau agențiile de turism la care vrei să apelezi pentru a vedea dacă sunt parteneri afiliați ai emitentului cardului și poți beneficia de serviciu. Totodată, cu cardul de vacanță poți merge apoi la hotel/pensiune sau agenție și poți plăti șederea sau serviciul. Atenție! Aceste vouchere sunt valabile doar pe teritoriul României și trebuie să informezi personalul că vrei să plătești cu vouchere de vacanță și să le prezinți alături de un act de identitate valabil, pentru a face dovada că tu ești proprietarul tichetelor. Pachetul obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratamente balnear, în această ordine.

Pentru angajatorii din mediul privat. care beneficiază de vouchere de vacanță, regulile sunt dictate de compania care decontează costurile, iar fiecare firmă poate avea propriul regulament în acest sens.

Vouchere de vacanţă. S-au plătit 2 milioane de înnoptări cu tichetele de vacanţă. Când primesc bugetarii 1450 de lei pe card

Vouchere de vacanţă. Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, în ultimii 5 ani au fost plătite cu tichetele de vacanță 2.118.729 de înnoptări. Conform sursei citate, există deja 337.336 de înnoptări plătite cu tichete în primele 5 luni din 2023, o creștere de 240%, de 3 ori mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Vești bune pentru românii care vor să călătorească vara această în țară! În pragul sezonului estival, cardurile de vacanță pentru 2023 au început să fie încărcate, o măsură mult așteptată atât de turiști, cât și de hotelierii și jucătorii din industria turismului. Voucherele vor putea fi utilizate numai pe teritoriul României, pentru achiziționarea cazărilor și a serviciilor turistice, acestea fiind un stimulent important pentru turismul național.

Voucherele de vacanță sunt implementate pe piața din România de cinci ani, această strategie fiind aplicată și de alte state europene cu scopul dezvoltării turismului intern. Singurul an de pauză a fost 2021, când Guvernul nu a acordat vouchere noi, însă le-a prelungit pe cele rămase nefolosite din 2019 și 2020 (pe fondul pandemiei Covid-19). Potrivit unui sondaj realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, în ultimii 5 ani au fost plătite cu tichetele de vacanță 2.118.729 de înnoptări, o cifră care susține, încă o dată, aportul acestora.

Când vor fi încărcate cardurile de vacanță în 2023?

Începând din 2022, tichetele de vacanță sunt disponibile exclusiv pe suport magnetic, sub forma unui card care va fi alimentat și anul acesta cu 1.450 de lei, aceeași sumă ca și până acum. Pentru o parte din personalul din învățământ, cardurile au fost încărcate încă de la jumătatea lunii mai, dar autoritățile susțin că toate cardurile personalului din învățământ vor fi încărcate până la data de 31 mai 2023, exact la timpul pentru debutul sezonului de vară. Pentru ceilalți bugetari, se prefigurează că ele vor fi încărcate pe parcursul anului.

Important de precizat e faptul că voucherele au valabilitate de un an, că nu sunt rambursabile și că pot fi folosite numai de către beneficiarul lor, în baza unui act de identitate.

Pe platforma Travelminit.ro, plata cu cardul de vacanță este simplă și rapidă: turiștii pot selecta hotelul, pensiunea sau vila unde doresc să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare acceptă plata cu vouchere, fac rezervarea și achită cu respectivul card de vacanță. Totul se desfășoară online, iar turistul primește confirmarea pe mail.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2023. Avertisment pentru 5 milioane de bugetari, în 3 zile se pot pierde toţi banii!

Rezervările cu voucherele de vacanță, în creștere față de anul trecut.  Așa cum era de așteptat, emiterea voucherelor de vacanță a dus la o creștere semnificativă a rezervărilor prin intermediul lor. Potrivit unui raport Travelminit.ro, există deja 337.336 de înnoptări plătite cu tichete în primele 5 luni din 2023, o creștere de 240%, de 3 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Destinațiile populare în rândul turiștilor rămân și în această vară stațiunile de pe litoralul românesc, Valea Prahovei și stațiunile balneoclimaterice.

„Turiștii au început deja să își facă planuri pentru vacanța de vară, așa că le recomandăm să își facă rezervările de pe-acum, cât încă mai găsesc locuri disponibile la unitățile preferate, dar și prețuri accesibile, în special pentru cele mai populare destinații. Odată cu încărcarea cardurilor de vacanță, ne așteptăm la o creștere foarte mare pe durata verii, creștere care deja se simte pe Travelminit.ro. Merită precizat faptul că, pe Travelminit.ro, rezervarea cazării și plata se fac online, rapid și simplu, folosind direct cardul de vacanță. În același timp, desfășurăm în continuare programul nostru de loialitate numit Travelminit VIP, care oferă prețuri reduse la cazări din toată România, la care înregistrarea se face gratuit. Prin intermediul acestui program, clienții noștri pot beneficia de reduceri între 10-20%, plus servicii gratuite”, a declarat Tímea Imecs-Ambrus, director de dezvoltare a afacerii.

Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii de la privat. Legea a fost adoptată tacit de Senat

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piață rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă și acoperă o gamă largă de cazare în toată țara (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piața rezervărilor cu card de vacanță. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația), cu vânzări de peste 200 milioane de euro și peste 500 de angajați.

În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziționat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce și media din Polonia, cotată la bursă și cu sediul în Varșovia.

Vouchere de vacanţă 2023. Tichetelele de vacanţă pe care le primesc românii au un termen de valabilitate în care trebuie folosite, în caz contrar tichetele expirând. De asemenea, tichetele pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, nu şi din afara ţării. După ce le-a primit, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță.

Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție etc. și plătește pur și simplu cu voucherele de vacanţă. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Vouchere de vacanţă 2023. S-au depus cererile, aceşti angajaţi primesc DUBLU pe card faţă de alţi bugetari

„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.  Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, atrage atenţia Ministerul Turismului.

Vouchere de vacanţă 2023. Valabilitatea pe care o tichetele

Voucherele de vacanţă nu pot fi folosite pe timp nelimitat, informează autorităţile. „Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii”, mai precizează Ministerul Turismului.

Voucherele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat tichetul. Este important de ştiut că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile mizează pe posibilitatea ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.

Amenzi consistente pentru cei care încearcă să vândă voucherele de vacanţă

Românii care primesc vouchere şi nu le folosesc în mod corect, încercând să le vândă pentru a lua bani pe ele, riscă amenzi substanţiale, la fel ca şi cei care le cumpără.

Astfel, o greşeală banală îi poate costa pe angajaţii care primesc vouchere de vacanţă zeci de mii de lei. Este vorba despre vânzarea voucherelor de vacanță, care nu pot fi folosite decât de titular.

Oficialii atrag atenţia că românii care încearcă să vândă vouchere de vacanţă riscă amenzi de până la 26.000 de lei. De asemenea, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Vouchere sociale 2023. Vestea aşteptată de 2 milioane de români, cardurile se alimentează săptămâna viitoare
„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, mai arată instituţia.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce este interzis

  • utilizarea voucherelor de vacanță pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute
  • comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau al altor bunuri și/sau servicii.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță

Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii. Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni:

  • emitentul şi datele sale de identificare;
  • valoarea nominală a tichetului de vacantă;
  • angajatorul şi datele sale de identificare;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă;
  • spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
  • interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
  • Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Sancțiuni uriașe pentru beneficiarii care vând tichetele de vacanță

Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei, potrivit OUG nr.8/2009.

Vouchere de vacanţă 2023. Creşte valoarea de la 1 ianuarie, dar cresc şi amenzile. Cum rişti să rămâi fără tichetele de vacanţă

„(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se arată în document.

Voucherele de vacanță au fost tăiate de Guvern în februarie 2021, în urma unui proiect de Ordonanță de Urgență.

Unitățile emitente de vouchere de vacanță

, pe suport hârtie și/sau electronic, autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, sunt următoarele :

Listele cu partenerii afiliați care acceptă vouchere de vacanță ca modalitate de plată  pot fi consultate accesând site-urile celor trei emitenți, respectiv https://www.edenred.ro/ro/retea-parteneri-afiliati/harta-partenerilor-afiliati  (EDENRED ROMÂNIA SRL), https://upromania.ro/utilizator/parteneri-afiliati-293/retea-si-harta-323/ (CHEQUE DEJEUNER ROMÂNIA SRL) și https://app.sodexo.ro/mysodexo (SODEXO PASS ROMÂNIA SRL).

Unitatea emitentă de vouchere de vacanță, pe suport hârtie, autorizată de Ministerul Finanțelor Publice, este următoarea:

! Voucherele de vacanță aferente anului 2021 se emit doar pe suport electronic, conform Ordonanței de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020.

Reamintim că orice nereguli sesizate de turiști în activitatea operatorilor economici cu activitate de turism din România trebuie transmise la numărul de telefon 0372 570 602 (Direcția Control) sau pe adresa de e-mail [email protected]. Totodată, este disponibilă și o FIȘĂ DE SISIZĂRI online.

Întrebări frecvente:

Cum pot fi folosite voucherele de vacanță?

Odată ce a primit voucherele de la angajator, beneficiarul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit. Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește pur și simplu cu voucherele. Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.

Pot fi vândute?

NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Sunt diferențe de preț între  pachetul plătit cu vouchere și cel plătit cash?

Este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash – se retrage licența agenției care face acest lucru.

Sunt impozitate?

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Expiră?

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la DATA EMITERII.

Ce anume pot cumpăra cu voucherele de vacanță?

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Autorul Kamel Daoud și soția sa, în procese legale în Algeria pentru romanul „Houris”
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?