OUG prevede că valabilitatea voucherelor emise în 2020 este prelungită până la finalul anului viitor.
Acordarea de vouchere de vacanță pentru bugetari în 2022 a fost tema principală de discuție dintre Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, și reprezentanții mediului asociativ de profil.
”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022″, a declarat Daniel Cadariu.
Conform documentului, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.
Prelungirea valabilității voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022 e necesară, în contextul efectelor negative ale pandemiei și numărului mare de cazuri de Covid, se mai arată în document.
”Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în Expunerea de motive.
În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.
Ce spune ministrul Muncii despre creşterea valabilităţii voucherelor
„Noi, ministerele iniţiatoare, am propus prelungirea voucherelor de vacanţă care mai sunt şi care din cauza pandemiei nu au putut fi folosite şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor”, a explicat ministrul Muncii.
Marius Budăi a afirmat că valabilitatea voucherelor nefolosite va fi prelungită până la sfârşitul anului viitor. „Asta este propunerea. Vedem ce iese din cadrul avizărilor interministeriale”.
Citește și VOUCHERE VACANŢĂ. Alianța pentru Turism cere Guvernului vouchere de vacanță pe 5 ani