Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei

Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern. Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta
Mircea Filipescu
14 iun. 2023, 16:37
Vouchere didactice 2023. Cum vor primi profesorii anual câte 1500 de lei în plus la salariu, pe lângă voucherele de vacanţă de 1450 de lei
Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. ”Reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Mai avem foarte multe de făcut”

Vouchere didactice 2023. Până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare vor elabora listele finale ale profesorilor care iau prime de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie. Aceste prime se vor acorda anual, începând cu luna octombrie 2023, până în 2027, conform sursei menționate mai sus. Ordonanța de urgență prevede acordarea unui sprijin „educațional” și personalului nedidactic, în valoare de 500 de lei. Prima se acordă doar celor aflați în activitate în anul școlar 2022-2023.

Art. 6. — „(1) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat. Universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 15.07.2023.”

Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații, conform ordonanței de urgență: „nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.”

Salarii mai mici cu 30% pentru profesorii grevişti. S-au tipărit deja fluturaşele
Tot la articolul 6 apare că inspectoratele școlare și universitățile asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023. După aceea, reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Beneficiază de prima de carieră didactică profesorii, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022— 2023. De asemenea, primele vor fi primite și de cadrele didactice din universități, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022—2023.

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Toate regulile sunt pentru anul în curs, dar există și prevederi pentru anii următori, până în 2027:

Art. 3 – „(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021—2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație”

Personalul nedidactic
Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Prima de carieră didactică și cea de carieră profesională sunt neimpozitabile:

Art. 2 – „(3) Contravaloarea măsurii de susținere pentru prima de carieră didactică acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

Art. 4 „(5) Prima de carieră profesională acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”

Cum și unde pot fi utilizate primele
În textul ordonanței de urgență apare că măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

De asemenea, acestea pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.

DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale” – Edupedu.ro
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică, duminică, 11 iunie, un proiect de ordonanță de urgență prin care se acordă o primă de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei net, sub formă de vouchere pentru profesori și personalul auxiliar din preuniversitar și universitar, aflat în activitate în anul școlar 2022-2023. Ordonanța de urgență prevede acordarea unui sprijin „educațional” și personalului nedidactic, în valoare de 500 de lei. Banii provin din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, fonduri europene nerambursabile, și „în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație“, potrivit ordonanței de urgență. Voucherele sub formă de card vor fi distribuite prin Poșta Română, la fel cum se întâmplă pentru voucherele de asistență socială sau pentru elevii cu tichete educaționale.

Marea dilemă a profesorilor, să încheie mediile cu materia nepredată sau să încerce să o recupereze: „Dacă le arăt, înseamnă că predau o lecţie deşi guvernul nu a considerat că merit să fiu plătită pentru asta”

Revenirea la discuția despre vouchere ar fi fost solicitată de membrii de sindicate, spunea liderul FSE: „au existat solicitări din partea colegilor din țară, să nu se renunțe la ideea, nu a voucherelor, ci a celor sume de bani care pot fi utilizate pentru dezvoltare personală. Banii ar proveni din fonduri europene”, spunea Nistor, care atrăgea atenția că dacă se va accepta această propunere, se va discuta ulterior cu ministrul fondurilor europene și la nivelul Uniunii Europene pentru a “diversifica paleta de achiziții sau de utilizare a fondurilor respective”.
Prevederea conform căreia creșterea salariului debutantului la valoarea salariului mediu brut de la 1 ianuarie 2024, și apoi majorarea proporțională pe toată grila de salarizare, cerute de profesori nu se regăsesc în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare și în preambulul documentului / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică o ordonanță de urgență prin care se acordă prime pentru cariera didactică pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din preuniversitar și universitar, în valoare de 1500 de lei net, sub forma unor vouchere dar și prime pentru cariera profesională adresate personalului nedidactic, în valoare de 500 de lei pentru “susținerea participării la cursuri de pregătire profesională dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale”.

Prima este considerată venit neimpozabil, scrie în Ordonanța de Urgență. Banii vor fi acordați în octombrie, într-o singură tranșă, începând cu anul școlar următor, 2023-2024, anual, până în 2026-2027 prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 și “în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație”.

Prima de carieră didactică are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.

Prima de carieră profesională, asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.

Potrivit Ordonanței de urgență, beneficiază de prima de carieră didactică:

  • cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali.
    cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar precum și pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali.

Prima de carieră didactică  are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice specifice ale cadrelor didactice;

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023 -2024;

(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație;

Prima de carieră profesională – cui se adresează și ce conține
Personalul nedidactic beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar cât și din sistemul de învățământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar suportate din Programul Educație și Ocupare, perioada de programare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în coformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional;

Plafonul de 500 lei/an școlar este valabil pentru anul școlar 2023-2024;

Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul universitar 2026/2027 în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile existente cu această destinație;

Proceduri de implementare
Ministerul Educației stabilește tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru fiecare an școlar/universitar pe care îl comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kit-uri de pregătire profesională.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Autoritatea de Management a Programului Educație și Ocupare organizează apelul de proiecte, stabilește categoriile de beneficiari eligibili, categoriile de cheltuieli eligibile și modalitatea de decontare a acestora, precum și alte măsuri necesare decontării acestor categorii de cheltuieli prin ordin al comun al ministrului investițiilor și proiectelor europene și al ministrului educației.

În cazul personalului didactic, nedidactic și auxiliar din preuniversitar, reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti elaborează lista cu beneficiarii finali având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanţii unităţilor de învăţământ de stat preuniversitar.

Universitățile de stat elaborează lista de beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se eliberează până la data de 15.07.2023;

Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, unitatea de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsuri de susținere a activității didactice pe suport electronic.

Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti și ai universităților de stat asigură transmiterea informaţiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023;

Reprezentanţii Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali  și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023;

Ministerul Educaţiei colaborează cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a asigura o bună comunicare a informaţiilor specifice.

Termenele de transmitere a listelor de beneficiari pentru anii școlari/universitari următori se stabilesc prin ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene;

Măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic sunt valabile o perioadă de un an de zile de la data emiterii acestora;

Eventualele sume rămase neutilizate aferente măsuri de susținere a activității didactice pe suport electronic se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării duratelor de valabilitate a acestora, scrie edupedu.ro.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!