Vouchere educaţionale de 1500 de lei pentru profesori. Sumele intră pe card, dar doar 30% pot fi cheltuite fără factură

Profesorii vor avea salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Pana atunci, in luna octombrie se va acorda prima de carieră didactică in cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare. Pentru personalul nedidactic, suma este de 500 de lei.
Filip Stan
10 sept. 2023, 20:26
Vouchere educaţionale de 1500 de lei pentru profesori. Sumele intră pe card, dar doar 30% pot fi cheltuite fără factură

Vouchere educaţionale 2023. Profesorii  vor primi vouchere în valoare de 1.500 de lei. Primele vor fi acordate în fiecare an, începând cu luna octombrie 2023, confom unui act normativ adoptat după ultima grevă din Educaţie.

Prima de carieră didactică are o valoare de 1500 de lei net și reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027.
Salarii profesori. Dascălii sunt sceptici cu privire la majorarea cu 50% promisă după ultima grevă. Cum ar arăta grilele!
Cei 1500 de lei au fost obținuți ca urmare a grevei istorice de la sfârșitul anului școlar 2022-2023. Probabil, fără această mișcare de protest, cadrele didactice nu ar fi beneficiat de acești bani.

Vouchere educaţionale de 1500 de lei. Cine beneficiază de prima de carieră didactică:

  • cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat;
    cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar;
    personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar.

Pentru a beneficia de acești bani trebuie să fii în activitate în anul școlar 2023-2024. Aceasta este singura condiție.

Bunurile și serviciile care pot fi achiziţionate cu sumele de bani din prima de carieră didactică sunt stabilite de art. (3) al OUG privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile.

Noul an şcolar 2023-2024. Ce elevi au nevoie de aviz medical în prima zi de şcoală

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

Așadar, conform logicii, în lipsa unor clarificări detaliate din partea legiuitorului, cei 1500 de lei pot fi folosiți astfel:

  • 450 de lei, 30% din sumă, pot fi cheltuiți pentru orice fel de nevoi, fără justficare pe bază de factură;
    pentru plata unor cursuri de formare profesională oferite de CCD-uri sau de către formatori autorizați, etc. Teoretic, cu acești bani se pot plăti și cursurile de masterat sau doctorat;
    cumpărarea de echipamente IT care pot fi folosite în scop didactic. Exemple: telefoane mobile, tablete, laptop-uri, computere (PC-uri), imprimante, proiectoare, monitoare, televizoare inteligente, etc.;
    în scopul achiziționării de soft educațional, abonamente pe platformele educaționale, materiale didactice, echipamente și materiale pentru activități etc.;
    cărți în format tradițional și în format electronic, cărți de lucru, jocuri educaționale etc.

Iată ce prevede mia exact Ordonanța de Urgență nr. 58/2023:

În privința listei beneficiarilor, inspectoratele școlare și universitățile erau obligate să asigure transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023. După aceea, reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Art. 6 – (1) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat. Universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii.

(2) Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații: nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.

(3) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ai universităților de stat asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023.

Vouchere casnice 2024. Se acordă 675 de tichete pe an în valoare de peste 10.000 de lei

(4) Reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023.”

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Vouchere de 1500 de lei. Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Toate regulile sunt pentru anul în curs, dar există și prevederi pentru anii următori, până în 2027.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul