Vouchere energie 2023. Greşeala majoră care a adus facturi uriaşe pentru români. Avertismentul specialiştilor

Vouchere pentru facturile la energie. Dumitru Chisăliță spune că "dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, România va mai trece prin astfel de situații critice"
Filip Stan
24 feb. 2023, 13:22
Vouchere energie 2023. Greşeala majoră care a adus facturi uriaşe pentru români. Avertismentul specialiştilor

Vouchere energie 2023. Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Totul despre bani“, de la DC News, despre măsura de oferire a unor vouchere pentru facturile la energie pentru cetățenii vulnerabili.

Plată online facturi cu cardul de energie. Click aici pentru cei doi paşi simpli
„Legea pentru vulnerabili, aprobată în 2021, venea cu astfel de idei. Atunci, oamenii au dat înapoi din mai multe considerente, dar cred că, dacă acest program ar fi fost introdus încă din 2021, până la momentul de față s-ar fi eliminat diversele erori existente și ar fi creat o corectă și mai bună trecere peste ceea ce a însemnat criza gazelor și criza energiei electrice de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

Vouchere 2023: 500 de euro bonus, aceste plăţi vor veni în martie 2023

Cred că este modelul care ar trebui să fie urmat, dar el trebuie să fie însoțit de mai multe direcții. Una este legată de eficiență energetică și economică foarte ridicată, pentru că, în România, una dintre marile probleme nu e reprezentată de preț, ci de pierderile pe care le înregistrăm. Dacă la nivelul unei case există posibilitatea să reduci la jumătate costurile prin diverse metode de creștere a eficienței, asta înseamnă că exista posibilitatea să plătești același cost cu cel din 2021 fără să fi venit cu nicio măsură de tip subvenție, respectiv plafonare.

Dacă s-ar fi aplicat acest mecanism, care trebuia aplicat înainte de criză, ar fi creat premisele favorabile atât pentru a trece ușor criza din 2022, cât și perioadele viitoare. Cred că, dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, cu siguranță România va mai trece prin astfel de situații critice, iar modul prin care vor trece consumatorii va fi unul mai dramatic decât ce s-a întâmplat în 2022“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

 

Vouchere energie 2023. Totul despre ajutorul de 700 lei, primit de două ori pe an

Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.

– Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Cum se acordă ajutorul?

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial), în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Cu cardul de energie se pot plăti servicii sau produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare. butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează?

„Voucherele de energie se pot utiliza pentru plata facturilor curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor. Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș; la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de Poșta Română.

Beneficiarii primesc dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

  • Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți pentru un loc de consum pe durata programului de sprijin.
  • Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, statutul consumatorului vulnerabil de energie.
  • Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cine beneficiază de acest ajutor?

Conform prevederilor legale, sunt considerati eligibili următorii beneficiari de beneficii sociale din baza de date a AJPIS Bihor: persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă, cu un venit lunar sub 2.000 lei; familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, indiferent de vârstă și venituri; familiile sau persoanele singure beneficiare de ajutor social indiferent de vârstă și de venituri.

„În cazul persoanelor beneficiare de pensie pentru limită de vârstă sunt eligibili pensionarii care au peste 60 de ani inclusiv, cu un venit sub 2.000 lei inclusiv, iar în cazul persionarilor de invaliditate sunt eligibile persoanele cu venituri sub 2.000 lei inclusiv, indiferent de vârstă”.

Distribuirea cardurilor se face de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire în perioada 1-28 februarie 2023.

În situația în care parcursul anului intervin schimbări cu privire la condițiile de eligibilitate, există o a doua etapă de emitere a acestor carduri în perioada 1-30 septembrie.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!