Vouchere facturi 2023. Anunţ crucial pentru 4 milioane de români, s-a schimbat data de utilizare a cardului

Prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023. Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.
Filip Stan
12 mai 2023, 10:00
Vouchere facturi 2023. Anunţ crucial pentru 4 milioane de români, s-a schimbat data de utilizare a cardului

Vouchere facturi 2023. Sunt modificări la cardul de energie, după ce Guvernul a aprobat în ședința de ieri, un act normativ prin care au apărut mai multe beneficii pentru români. În afara faptului că vor putea fi plătite datorii restante la furnizorii de energie începând cu 1 februarie 2022, mai apare o modificare legată de data până la care pot fi făcute plăţile.

Mai exact, s-a prelungit perioada de utilizare a primei tranșe de bani de pe cardul de energie, în valoare de 700 de lei, până la 27 decembrie 2023. Iniţial, perioada în care se puteau face plăţi era 30 iunie 2023.

Ordonanţa austerităţii se aprobă vineri. De unde se taie și cine sunt românii care vor fi concediați

„Vești bune pentru beneficiarii de carduri de energie! Vor putea fi plătite datorii restante la furnizorii de energie începând cu 1 februarie 2022. Condiția este ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. S-a prelungit perioada de utilizare a primei tranșe, în valoare de 700 de lei, până la 27 decembrie 2023.

De la începutul programului, lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și implementat de Compania Națională Poșta Română, și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei”, este mesajul transmis, joi, de Poşta Română, pe pagina de Facebook.

Data folosirii primei tranşe de bani de pe cardul de energie, prelungită cu şase luni
Astfel, prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, de pe cardul de energie, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023.

„Principalele modificări adoptate astăzi vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023.

Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.pe lângă formele de energie compensate în acest moment, butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Facturile față de furnizorii de energie vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.

Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Vouchere energie 2023. Ce se întâmplă cu facturile plătite deja dacă ţi s-a anulat cardul de energie

Pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română” va interoga „Registrul național al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație.

De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română” să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.

O altă prevedere nou introdusă vizează anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil.

Cum se face plata cu cardul de energie

Banii de pe cardul de energie nu se pot retrage, cardul nu poate fi vândut sau donat.

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poştal sau online pe site-ul Poștei Române.

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie.

Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

2,4 milioane de plăți în valoare de 541 milioane de lei, prin cardurile de energie

De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei.

Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii: https://bit.ly/413A1uz

Platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată AICI, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit AICI.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale