Vouchere facturi 2023. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene explică o situaţie cu care se vor întâlni mulţi români beneficiari ai cardurilor de energie. Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.
– Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.
– Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:
– venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie.
Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.
Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.
Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.
1 ianuarie 2024: toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.
– Cardul de energie (primit prin Poșta Română)
– Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)
– Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)
Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.
La orice subunitate a Poștei Române SAU la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului.
Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari).
Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata.
Nu există această posibilitate. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.
Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000–60.000 lei.
Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei.
Cardul de energie. Anunțul făcut de Marcel Boloș. Când începe distribuirea
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Marcel Boloș a făcut recent câteva precizări legate de modul în care se vor distribui cadrurile pentru energie.
Oficialul spune că organizarea modului în care se va face livrarea cardurilor a intrat în linie dreaptă pentru ca cei 4 milioane de români care au dreptul la acest sprijin să intre în posesia lor.
Aceste carduri sunt un sprijin pentru plata facturilor la energie, ”în cea mai importantă inițiativă pe care Guvernul României a avut-o până acum pentru a veni în ajutorul persoanelor vulnerabile”, spune Boloș.
Organizarea distribuirii cardurilor
Marcel Boloș a declarat că: ”Pentru a ne asigura că oferim posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită, am decis să realizăm acest mecanism prin Compania Naţională Poşta Română”.
Ministrul a mai adăugat că: ”Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără o strânsă și profesionistă colaborare”.
Când începe distribuirea cardurilor pentru energie
Boloș a mai explicat că: ”Zilele trecute am avut o discuție cu întreg managementul Poștei, pentru a ne asigura că instruirea personalului se face corect. Mai mult, am cerut sugestii din țară, din partea celor care cunosc cu adevărat realitatea din teren și pot să anticipeze ce probleme pot să apară în proces”.
Șeful MIPE a spus că ”începând cu 1 februarie 2023 beneficiarii eligibili vor primi cardul, iar de la 20 februarie se vor putea efectua plăți”.