Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă. Premierul a declarat că azi-noapte, în şedinţa de Guvern în care s-a aprobat bugetul pe 2024, au fost făcute modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, transmite News.ro.
Vouchere eMag și prime de sute de lei pentru o mare parte din angajații ASF! Toți așteaptă cel de-al 15 salariu
Premierul a fost întrebat la Caransebeş ce se întâmplă cu schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie.
„Continuă. (..) Noi am termina şedinţa de Guvern pe la 12 noaptea (..) azi-noapte am făcut modificările astfel încât şi la Ministerul Energiei şi la MInisterul Muncii, să fie prins în buget câte un miliard de lei pentru luna ianuarie, ceea ce vine din plată din anul anterior, există un delay până verifică facturile ANRE”, a spus şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a precizat că „vor continua compensările”: ”Cred că avem cele mai mici preţuri, cel puţin la caznic, din Europa, la acest moment”.
Premierul a vorbit şi despre cererea de plată numărul 3, precizând că „este vorba de 2,7 miliarde de euro pe care îi vom primi anul viitor, după verificarea celor 74 de jaloane trimise deja”.
„Eu o consider o împlinire a întregului Cabinet, nu neapărat a lui Marcel Ciolacu, dar e o cerere care trebuia depusă din martie. Important este că am reuşit să o depunem, în momentul acesta, şi după modificarea PNRR şi după introducerea capitolelor cu RePower EU”, a mai precizat primul-ministru.
Companiile din energie reclamau că bugetul nu prevede nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatori
Guvernul „dinamitează” schemele de plafonare a prețului energiei livrate oamenilor: zero lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic, atrage atenția Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, susține Federația.
Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor
Potrivit federației, restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget, în timp ce riscul imposibilității asigurării energiei este „real, extrem de grav și inevitabil” și „poate duce la colapsul sistemului energetic național”.
„ACUE își exprimă îngrijorarea față de faptul că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei.”, potrivit unui comunicat al ACUE.
În consecință, Federația solicită Guvernului „să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicită asigurarea surselor de finanțare.”
Potrivit federației ACUE, în prezent sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, „pentru care nu există surse de finanțare.”
„În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.
Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene”, potrivit sursei citate.