Vouchere pentru profesori. Proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea de prime pentru cariera didactică prevede un nou tip de angajat în sistemul de Învățământ: „personalul nedidactic auxiliar”. Proiectul a fost publicat în consultare publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Personalul „nedidactic auxiliar” ar urma să beneficieze de cursuri de pregătire profesională pentru activitatea didactică, potrivit documentului de mai sus. Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ.
Guvernul a anunţat marţi noua ofertă către sindicatele din educaţie, în urma întâlnirii cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Astfel, în privinţa majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae Ciucă a prezentat garanţiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învăţământ la nivelul salariului mediu brut pe economie, prin semnarea unui acord, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României. În plus, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic şi didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranşe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranşe, începând cu luna iunie.
Salariile care cresc de la 1 iunie 2023, anunţ oficial de la Guvern. Majorarea e substanţială!
Plafonul anul pentru aceste cursuri este de 200 de lei pe an școlar și s-ar aplica pentru anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordonanță de urgență.
Art.4 – „(1) Personalul nedidactic auxiliar beneficiază de cursuri de pregătire profesională necesare pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar cât și din sistemul de învățământ preuniversitar în limita unui plafon anual de 200 lei/an școlar suportate din Programul Educație și Ocupare, perioada de programare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional;,
(2) Plafonul de 200 lei/an școlar este valabil pentru anul școlar 2023-2024”, potrivit documentului citat anterior.
În proiect apare menționat că Ministerul Educației este cel care stabilește cursurile de pregătire profesională pentru personalul „nedidactic auxiliar”.
Art. 4 – „(4) Ministerul Educației stabilește tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic auxiliar pentru fiecare an școlar/universitar pe care îl comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene;”
Vouchere pentru profesori. Proiectul de ordonanță de urgență și nota de fundamentare:
Luni seara, după runda de prezentări din a șasea zi de grevă generală în școli, Guvernul a făcut o ofertă cu aceleași vouchere din fonduri europene. Sindicatele din învățământ au solicitat aplicarea unui salariu de 3.000 de lei pentru debutanți și creșterea cu 25% a salariilor din Învățământ, iar guvernanții prezenți – Marius Budăi (PSD) și Ligia Deca au preluat solicitarea ca să o anunțe mai departe șefilor de partide.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că implicarea oricărui om de stat este ”de bun augur”, afirmaţia fiind făcută în contextul în care Budăi a fost întrebat ce le poate oferi preşedintele ţării protestatarilor din educaţie, în cadrul discuţiilor, având în vedere că Guvernul a anunţat deja care este oferta sa pentru profesori şi care este suma care poate fi alocată pentru rezolvarea solicitărilor acestora,
„Eu am spus că sperăm ca prin discuţiile repetate, şi să discutăm ori de câte ori este nevoie să închidem această problemă în termenul cel mai scurt, gândindu-mă şi la dascăli, dar şi la cei peste trei milioane de copii şi, bineînţeles şi la părinţii lor. (…) Eu cred că orice om de stat care se poate implica în această discuţie şi să ajute, să ducă la un final pe care ni-l dorim cu toţii, eu cred este de bun augur”, a declarat, marţi după amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul Muncii, în ce măsură preşedintele Klaus Iohannis, aflat, marţi după amiază, la discuţii cu reprezentanţii protestatarilor, poate să rezolve problemele acestora.
Marius Budăi a adăugat că nu îşi „permite să dea sfaturi preşedintelui ţării la televizor” indiferent cine va fi acesta.De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca greva să înceteze după discuţiile care au loc marţi între sindicalişti şi şeful statului, Budăi a răspuns: „Îmi doresc acest lucru”.
Întrebat şi dacă Guvernul are fonduri pentru cadrele didactice, în condiţiile în care preşedintele ar cere ca solicitările protestatarilor să primească un răspuns favorabil, ministrul Muncii a răspuns: „Să ajungem acolo şi, probabil, ne vom întâlni şi vom discuta. Nu punem ipoteze… Eu am fost foarte ponderat de la început şi am spus că din respect pentru cadrele didactice, din respect pentru copiii noştri nu o să duc această discuţie la televizor”.