Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat

Românii ar putea primi vouchere de 72.500 de lei pentru renovarea locuințelor, prin programul RePowerEU. Ce modificări se pot face în case cu ajutorul acestor bani.
Filip Stan
08 dec. 2023, 21:37
Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat

Vouchere 2024. Românii vor putea accesa prin RePowerEU un program national de eficiență energetică prin care pot primi, sub formă de voucher, 72.500 de lei pentru renovarea locuinței, potrivit Economica.

Programul Național „Casa eficientă energetic” are ca scop creșterea cu minim 30% a eficienței energetice.

“Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței utile locuibile în România de care să stimuleze participarea populației, în special a segmentului vulnerabil la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, în scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice”, se arată în document, potrivit sursei citate.

Este vorba despre Programul Național „Casa eficientă energetic”. “Obiectivul specific al investiției îl reprezintă crearea unui cupon (voucher) raportat la media suprafeței utile locuibile în România de care să stimuleze participarea populației, în special a segmentului vulnerabil la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, în scopul creșterii cu minim 30% a eficienței energetice”, scrie în document.

Vouchere energie 2024. Cum se facturează consumul de energie de la 1 ianuarie 2024. Anunţ oficial despre plafonarea tarifelor
Implementarea lui presupune două axe, relevantă fiind aici Axa 2 “Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 de euro- 50% din alocarea investiției)”.

Vouchere 2024. Cităm din document:

Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

“Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice (i.e auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). (…)

Prin această investiție sunt vizate clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice cu încadrare în urma auditului energetic în clasa energetică G, F, D sau E conform clasificației de mai jos”.

“Pentru Axa II,  cererile de finanțare vor fi depuse de beneficiar prin utilizarea platformei web dedicată a MIPE prin respectarea principiului primul venit, primul servit. O condiție importantă pentru accesarea finanțării este aceea de deține un certificat de performanță energetică pentru casa care face obiectul renovării, obținut în ultimele 3 luni care să dovedească încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E. Totodată, beneficiarul trebuie să prezinte un contract încheiat cu o firmă de construcție și un proiect care să prevadă lucrări care să conducă la o creștere a eficienței energetice cu minim 30%. Nu vor fi acceptate la finanțare imobile cu risc seismic cl.I și cl.II”, se mai arată în document.

Programul va fi derulat printr-o aplicație web care va fi realizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Vouchere 2024. Ce se plătește din voucherul de 72.500 de lei

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

Când se va derula programul

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitorm iar investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.

Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere
Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:

  • Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
  • Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).

Trebuie menționat că deși există o axă special destinată persoanelor vulnerabile nu înseamnă că persoanele vulnerabile nu pot depune proiecte și în cadrul axei II, dar pentru respectarea principiului de dublă finanțare un beneficiar nu va putea fi finanțat decât din una dintre cele 2 axe.

În acest sens, valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70,000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii, alături de un voucher pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, cu un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.

Axa I se diferențiază față de programele existente prin posibilitatea ca proprietarii aflați în situația de vulnerabilitate, pe lângă partea de renovare, pot opta pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minim 3kW net, cu condiția ca imobilul să fie deja renovat sau după finalizarea lucrărilor de izolare a anvelopei, printr-un voucher suplimentar în valoare de 25.000 RON, similar celui acordat prin Investiția 4 din prezenta Componenta.

În cazul Axei I, prin sistemul de voucher (cupon) beneficiarii, persoane fizice vulnerabile, au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor. Aceștia pot opta să achiziționeze a) atât renovare a cladirii, cât și instalare de panouri fotovoltaice (PV), b) doar renovare sau c) exclusiv panouri fotovoltaice, în cazul în care proprietarii au deja renovată proprietatea. Mecanismul vizează accesarea voucherului pentru a asigura rapiditatea implementării investiției.

Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice (i.e auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). De remarcat că Axa II va fi demarată după începerea Axei I.

Prin această investiție sunt vizate clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice cu încadrare în urma auditului energetic în clasa energetică G, F, D sau E conform clasificației de mai jos.

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
A fost modificată legea pensiilor. Ce români vor avea venituri mai mari
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Lucrări de reabilitare pe DN 7A între Vidra și limita județului Vâlcea cu Hunedoara
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi