Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, ordonanța de urgență pentru instituirea programului Electric Up 2024 prin care companiile HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii diverse vor putea obține de la stat ajutoare de până la 150.000 EUR fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.
Ministerul Energiei anunță alocarea a 450 de milioane de lei pentru etapa a doua a programului ”ELECTRIC UP”. Acesta este destinat întreprinderilor mici și mijlocii și persoanelor juridice române din domeniul HoReCa.
Ministerul Energiei a propus modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020 pentru lansarea celei de-a doua ediții a programului „ELECTRIC UP”.
În cadrul noii ediții, valoarea finanțării nerambursabile a crescut de la 100.000 euro la 150.000 euro. Puterea instalată pentru panourile fotovoltaice finanțate poate ajunge până la 150 kW. De asemenea, programul sprijină:
„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2.
Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă.
Vouchere de vacanţă 2024. Ce se schimbă pentru bugetari din acest an
În această fază, Programul ELECTRIC UP este destinat Intreprinderilor Mici și Mijlocii. El vizează operatorii economici din domeniul Horeca. Aceștia pot primi vouchere pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, cu o putere între 27 kWp și 150 kWp, necesară pentru consumul propriu.
De asemenea, pot beneficia de finanțare pentru stațiile de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibride plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, precum și pentru un sistem alternativ de încălzire/răcire.
Ajutorul de minimis ajunge până la 150.000 euro/beneficiar
Ajutorul de minimis poate ajunge până la 150.000 euro/beneficiar, reprezentând până la 75% din cheltuielile eligibile, în timp ce restul de 25% trebuie să fie cofinanțare din surse proprii.
Proiectul de investiţii trebuie să includă:
Acestea vor putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat pentru proiecte de investiții integrate.
Conform propunerii oficiale de ghid, un astfel de proiect integrat conține:
Proiectul trebuie dimensionat în funcție de necesitățile operatorului economic, iar echipamentele care fac obiectul finanțării vor îndeplini caracteristicile tehnico-economice astfel încât să răspundă în termeni optimi indicatorilor programului de finanțare.
Cheltuielile eligibile cuprind achiziţia de echipamente, cu lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și cu serviciile necesare implementării proiectului şi care pot fi finanţate de stat.
Programul Electric Up 2 este gestionat de Ministerul Energiei. Urmărește actualizările pe pagina oficială a programului.
Prima ediție a programului ElectricUp a mers destul de greoi, procesul de selecție a beneficiarilor fiind finalizat abia la finalul anului 2023.
Din totalul de 1839 de contracte de finanțare semnate, au fost implementate peste 1500 de proiecte cu o valoare totală de aproape 480 milioane lei.
Vouchere sociale 2024. Ce trebuie să facă românii care nu au primit cardurile pentru alimente
Următoarea etapă a proiectului este cea de monitorizare și în acest sens ministerul atrage atenția beneficiarilor să asigure funcționarea tuturor echipamentelor instalate la parametri tehnici asumați prin proiect și să răspundă obligațiilor contractuale prevăzute în această etapă.
„În alte condiții autoritatea va aplica măsuri de recuperare a finanțării” – a avertizat Ministerul Energiei.
Descarcă de AICI lista beneficiarilor programului ElectricUp 1
document-2024-01-31-26867463-0-situatie-dosare-decontate-electricConsultă pagina oficială a programului ElectricUp, cu statusul actualizat de Ministerul Energiei.
Dacă nu ne uităm la implementarea greoaie de până acum a programului, schema de finanțare ElectricUp este destul de atractivă, în primul rând pentru IMM-urile care vor să facă economii la facturile de energie. În plus, firmele HoReCa beneficiază de pe urma faptului că intră pe hărțile rețelelor de stații de alimentare a mașinilor electrice, atrăgând clienții care au astfel de autoturisme.