Vouchere pentru elevi şi în vacanţă. Se dau 250 de lei de la stat pentru concerte și excursii

Prin intermediul aceste noi legi ale educației, copii încadrați în învățământul preuniversitar vor beneficia de carduri reutilizabile, încărcate cu o sumă de 250 de lei.
Filip Stan
07 iul. 2023, 11:10
Vouchere pentru elevi şi în vacanţă. Se dau 250 de lei de la stat pentru concerte și excursii

Vouchere pentru elevi. Un nou program național se va demara începând de anul viitor, prin intermediul căruia elevii ar urma să încaseze vouchere culturale în valoare de 250 de lei, potrivit noilor legi ale educației, promulgate miercuri. Sumele acordate elevilor ar urma să poată fi utilizate pentru achitarea biletelor la concerte, taxelor de intrare la muzee, achiziția de cărți sau pentru plata de excursii cu teme culturale sau istorice.

În septembrie, două legi promulgate recent de președinte, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru învățământul universitar, care vor înlocui actuala legislație care controlează educația și anume legislația 1/2011 privind educația națională.

Admitere liceu 2023. Greşeala frecventă care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere

Programul național ” Vouchere culturale pentru elevi” a fost instituit prin Legea învățământului preuniversitar cu numărul 198/2023 și urmărește promovarea culturii naționale și universale în cadrul comunității școlare.

Prin intermediul aceste noi legi ale educației, copii încadrați în învățământul preuniversitar vor beneficia de carduri reutilizabile, încărcate cu o sumă de 250 de lei. Acești bani vor putea fi utilizați de către toți elevii din țară pentru „servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărți sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege.

Următoarea etapă va necesita o hotărâre de guvern care să precizeze reglementările specifice ale programului. Legea 198/2023 prezintă etapele de execuție a programului, chiar dacă până la acest moment nu furnizează detalii cu privire la modul în care acesta va fi realizat.

Astfel, prevederile noului program „ Vouchere culturale pentru elevi”, ce vizează dezvoltarea culturală în rândul elevilor ar urma să fie implementat în mod progresiv, începând cu anul școlar viitor. În anul școlar 2024-2025, beneficiarii acestor vouchere culturale vor fi elevii clasei a XII-a, în anul școlar 2025-2026 vor încasa voucherele elevii din clasele a XI-a și a XII-a, iar în anul școlar 2026-2027, beneficiarii vor fi elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.

Vouchere elevi: cardurile se alimentează până în 2027

Ministerul Educației va decide apoi asupra continuării și dezvoltării programului pentru anul școlar 2028-2029, la încheierea anului școlar 2026-2027, pe baza unui studiu de impact al programului național.

O inițiativă propusă în Parlament începând cu anul 2021 urmărea același obiectiv fundamental, și anume acordarea de tichete culturale de 250 de lei pentru elevi. Proiectul de lege de acum aproximativ doi ani va fi probabil abandonat pentru că este aproape identic cu cel din legea actuală.

Rezultate Bac 2023 după contestaţii. Au crescut puţin notele, începe goana după un loc bun la facultate

„Sunt ferm convins că, prin noile legi pe care le-am promulgat astăzi, avem un cadru solid, pe care putem construi un sistem de învăţământ pregătit pentru încercările vremii. Drumul care ni se aşterne în faţă nu este însă lipsit de provocări. Legile în sine nu vor rezolva problemele acute ale sistemului educaţional, dacă nu vor fi puse în aplicare”, spunea șeful statului român, Klaus Iohannis, la data de 4 iulie, zi în care au fost promulgate legile educației, potrivit avocat.net.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Horoscop dragoste mai 2025: Zodia care va plânge cu lacrimi amare din cauza persoanei iubite
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Judecătorul Alexandru Vasile, cercetat de Inspecția Judiciară. Ce riscă magistratul care a suspendat o decizie a CCR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul