Vouchere pentru facturi 2023. În acest an, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., vor primi 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie.
În 2023, românii considerați vulnerabili, precum cei cu pensii mici, copiii și adulții cu handicap, cei care provin din familii care au alocație de susținere etc., vor primi 1.400 de lei, în două tranșe, pentru a-și putea plăti facturile la energie.
În acest an, cetățenii vulnerabili primesc un ajutor în valoare de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Acesta va putea fi utilizat până în 31 decembrie 2023 și va fi acordat în două tranșe, în februarie și septembrie.
Ajutorul vine sub forma unui „card de energie”, adică un voucher tipărit care conține un cod de bare. Poșta Română este cea care va asigura serviciile de emitere, distribuire și încărcare a cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal.
În baza cardului de energie, clienții vulnerabili vor putea deconta factura de energie indiferent de natura acesteia (energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale pentru încălzire) în limita a 8 mandate poștale/loc de consum, pe durata programului de sprijin.
Vouchere pentru facturi 2023. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este responsabil cu întocmirea listei cu cetățenii care vor primi acest sprijin. Voucherul este valabil pe teritoriul României, iar beneficiarii vor putea plăti cu ajutorul lui, prin serviciul de mandat poștal asigurat de Poșta Română, datorii curente sau restante către furnizorii de energie.
Utilizarea cardului de energie se face, obligatoriu, împreună cu actul de identitate sau prin împuternicire legală. Vânzarea cardului este interzisă.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a anunțat că de acest ajutor ar putea beneficia 3,9 milioane de români vulnerabili. Printre aceștia se numără pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii cu pensie de invaliditate, copiii și adulții încadrați în grad de handicap ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, cei din familii care primesc alocație de susținere sau persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Pentru acordarea acestor ajutoare au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, prin Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020.
Ultimele detalii despre voucherele pentru facturile la energie. Când primesc românii prima tranșă de bani
Statul a decis să acorde românilor defavorizați vouchere pentru facturile la energie. Acest ajutor financiar va putea fi folosit până la finalul anului ce abia a început. De asemenea, prima tranșă de bani, în valoare de 700 de lei va fi acordat în luna februarie a anului 2023. În luna septembre, românii vor primi și cea de-a doua tranșă din acest ajutor.
Prețul final la energie electrică a crescut cu 600% în ultimele luni, iar la gaze naturale cu peste 535%. Prețul pentru energia termică a ajuns la o valoare mai mare de 400 de lei/Gcal.
Per total, valoare voucherelor ce sunt acordate românilor sunt în valoare de 1.400 de lei. Pentru acest ajutor, au fost acordate fonduri europene în valoare de 4 miliarde de lei prin Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020, conform romaniatv.net.
Categoriile de românii ce primesc acest ajutor de la stat
-Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
-Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Cine livrează voucherele
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va realiza o listă cu cei care vor primi acest ajutor financiar. Acesta va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit ulterior de către Poșta Română, fără valoarea nominală. Acest voucher va avea valabilitate doar pe teritoriul statului român și se oferă titularului de drept care beneficiază de acest sprijin pentru compensarea prețului la energie.
Persoanele care fac parte din mai multe categorii vor primi acest ajutor doar pentru o singură categorie din care fac parte.