Vouchere sociale 2022. Cardurile au început să fie alimentate, deja aproape 400.000 de români având ajutoarele sociale virate. Tichetele sociale de 250 lei reprezintă un sprijin material acordat persoanelor vulnerabile, scopul fiind compensarea unei părți din cheltuielile cu hrana ce asigură traiul zilnic pentru achiziționarea de produse alimentare și/sau pentru asigurarea de mese calde.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat recent că sunt șase alimente de bază care se pot cumpăra cu aceste vouchere: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă, cu mențiunea că este foarte posibil ca listă să fie modificată. Voucherele pot fi utilizate la hipermarket, magazine și pieţe.
Trebuie avut în vedere și faptul că utilizarea cardului pentru achiziționarea altor produse decât cele mentionate anterior constituie contravenție și se sanctionează conform legilor în vigoare.
Vouchere sociale 2022. În OUG nr. 63 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia se precizează că prețurile necesare pentru traiul zilnic al populației au înregistrat creșteri în unele situații și de peste 50%, în categoria acestora încadrându-se prețul alimentelor de bază: ulei, zahăr, făină, orez, precum și alte produse de asemenea natură necesare asigurării unui standard de viață decent pentru populație.
Vouchere sociale 2022. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) acordă vouchere sociale următoarelor categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
Vouchere sociale 2022, ghid:
a0e044ff60d4ed8339876e1ff9503219De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit MIPE.
Amenzi uriașe pentru cine nu folosește corect voucherele sociale
Autoritățile parcă au prevăzut că lucrurile nu se vor desfășura așa cum trebuie, motiv pentru care au adoptat sancțiuni dure pentru cei care folosesc voucherele în alte scopuri decât cele pentru care au fost create.
Prin urmare, vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.
În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.
Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei.