Vouchere sociale 2023. În cursul acestui an, cetățenii români din categoriile vulnerabile vor beneficia de un sprijin financiar de 1500 de lei din partea statului. Această sumă va fi împărțită în 6 tranșe, acordate o dată la fiecare 2 luni, și vor fi transferate pe cardurile sociale.
Citește și: Vouchere casnice pentru români, de la 1 ianuarie 2024. Activitățile care vor fi plătite mult mai bine
Scopul acestui proiect este să contracareze declinul calității vieții și să sprijine grupurile sociale vulnerabile, în încercarea de a reduce riscul sărăciei la nivel național. Fiecare tranșă de fonduri va fi în valoare de 250 de lei. Distribuirea primelor vouchere a avut loc în prima parte a anului. Cea de-a doua tranșă a fost transferată pe cardurile sociale la începutul lunii aprilie. Următoarele tranșe de asistență financiară au fost acordate românilor la mijlocul lunii iunie.
„Am primit zilele acestea zeci de mesaje din partea dumneavoastră despre măsurile sociale pe care Guvernul României le implementează din bani europeni. Poate cel mai important anunţ este legat de data la care încărcăm o nouă tranşă de 250 de lei pe cardurile pentru alimente şi mese calde: de la 15 iunie vom transfera 600 milioane de lei către toţi cei 2,4 milioane de beneficiari eligibili.”, a transmis Marcel Boloș pe Facebook.
În intervalul dintre 10 și 15 august, a fost efectuată distribuirea celei de-a patra tranșe către beneficiari. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor, suma de 250 de lei va fi încărcată pe cardurile sociale în prima parte a lunii octombrie. Conform prevederilor legale, fiecare voucher acordat de către stat este valabil timp de 12 luni de la momentul emiterii. Ca urmare, persoanele care beneficiază de sprijinul guvernamental au un interval de un an la dispoziție pentru a folosi fiecare tranșă de 250 de lei.
Cardurile sociale emise în anul 2023 pot fi utilizate exclusiv de către beneficiari. În situații excepționale, cei care nu pot să se deplaseze pentru a efectua cumpărături pot solicita ajutorul unei persoane apropiate. Cu toate acestea, individul care folosește tichetele va trebui să prezinte un document de identitate care să ateste că este posesorul cardului.
Fondurile pot fi utilizate pentru achiziționarea de alimente și pentru a acoperi costurile meselor calde, fie la restaurante sau în alte locuri în care se oferă acest serviciu. În cazul în care nu se utilizează fondurile de pe cardurile sociale în termenul stabilit, acestea nu vor putea fi recuperate.
Este important de menționat că tichetele sociale nu sunt valabile pentru achiziționarea de produse precum țigări sau articole de curățenie.
Pe lângă tichetele sociale, persoanele vulnerabile beneficiază de ajutor pentru energie din partea statului, în valoare de 1400 de lei. Banii sunt oferiți în două tranșe egale, în acest an.
Prima tranșă din ajutorul pentru plata facturilor la energie a fost virată pe cardurile beneficiarilor în luna februarie a acestui an.
Potrivit unei declarații făcute de Marcel Boloș, cele 2,1 milioane de familii eligibile pentru voucherele de energie vor primi a doua tranșă pentru plata facturilor, în septembrie 2023. Valoarea acesteia este de 700 de lei de familie.
Ajutorul pentru energie provine din fonduri europene și este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, pentru a compensa costurile.
Persoanele eligibile pot beneficia de acest ajutor pentru energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți sau alte materiale folosite pentru încălzire.
Citește și: Vouchere sociale 2023: Ce faci dacă nu ai primit cardul de alimente. Atenţie, ajutorul expiră!