Vouchere sociale 2024. Începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 de lei vor primi carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei o dată la două luni. Anterior, acestea beneficiau de vouchere persoanele cu venituri nete sub 1.700 de lei. Majorarea plafonului a fost propusă de Ministerul Muncii, Incluziunii Sociale și Protecției Persoanelor, iar începând cu acest an, aceleași categorii de persoane vulnerabile vor primi, de două ori pe an, pachete cu alimente.
Criteriile de eligibilitate pentru voucherele sociale pentru produse alimentare și mese calde sunt detaliate în Articolul 3 și 4 din Ordonanța de Urgență nr. 36/2022.
Încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 14 august pentru un numar de aproximativ 2,6 milioane de beneficiari eligibili, anunţă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
”O nouă tranşă de 250 lei va fi virată în luna august unui numar de aproximativ 2,6 milioane de persoane! Încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 14 august pentru un numar de aproximativ 2,6 milioane de beneficiari eligibili”, spune ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Vouchere sociale 2024. Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:
– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.
Lista beneficiarilor este actualizată lunar de către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale. De asemenea, pentru cei ce sunt introduși ulteior în programul ”Sprijin pentru România” se oferă noi suporturi electronice.
Banii sunt livrați prin intermediul programului „Sprijin pentru România”. Acesta vine în sprijinul persoanelor defavorizate din punct de vedere economic.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.
Pot exista și anumite probleme, însă nu legate de livrarea banilor. Beneficiarii nu pot lua legătura cu reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Pentru furnizarea de informații telefonice, structura din cadrul MIPE care implementează programul Sprijin pentru România a asigurat planificarea pe ore a persoanelor care asigură gestionarea apelurilor prin call center. De asemenea, este asigurată permanență și la registratura MIPE, pentru furnizarea de informații persoanelor care vin direct la sediul MIPE”, au transmis oficialii ministerului.
Care e noul număr de telefon unde poate suna cine nu a primit bani pe cardul de alimente? a anunțat Ministerul Muncii în urmă cu puține minute. Este vorba de un call center care funcționează dedicat persoanelor care nu au primit tichete sociale.
Numărul este 031.9268 și oamenii pot suna Luni-Vineri 10:00-14.00, potrivit anunțului făcut de Ministerul Muncii.
Beneficiarul care a pierdut sau nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.
Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.
Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
– Edenred: 021 301 33 03
– Sodexo: 021 204 46 64
– UP România: 0374 66 22 73.
Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
Beneficiarii trebuie să știe că nu se pot retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
Vouche sociale şi pentru alte categorii. Femeile din categorii defavorizate care au născut după 12 aprilie pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei / Cine poate solicita banii / Care sunt cheltuielile eligibile
Ministerul Muncii anunţă, miercuri, că au intrat în vigoare prevederile care asigură un ajutor social de 2.000 de lei mamelor din categorii defavorizate şi care au născut după data de 12 aprilie 2024. Banii se asigură o singură dată pentru fiecare copil.
”Procedura de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mamele cu nou-născuţi defavorizate, precum şi mecanismul de implementare aferent, prevăzute în Ordinul comun al miniştrilor Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, devin aplicabele odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 763 din 5 august 2024”, anunţă, miercuri, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Astfel, femeile care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă şi care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024 pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei care pot fi folosite pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului.
Programul se desfăşoară timp de patru ani, iar tichetul se acordă o singură dată pentru fiecare nou-născut.
Pot beneficia de acest tip de sprijin:
– Mamele beneficiare ale venitului minim de incluziune
– Mamele cu dizabilităţi
– Mamele în situaţii critice (calamităţi, violenţă domestică etc.)
– Mamele fără acte de identitate
– Mamele minore
– Mamele cetăţeni străini sau apatrizi din zone de conflict.
”Programul este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi are un buget total de de 119.239.200 de lei (24 milioane euro). Sprijinul are drept scop achiziţionarea de către părinţi a unor produse specifice necesare îngrijirii nou-născutului (scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă–nou-născut). Listele cu beneficiari sunt centralizate de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţiile judeţene, şi transmise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru efectuarea plăţii.”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Tichetele sunt distribuite de autorităţile locale, cu un termen de 90 de zile pentru ridicarea acestora.
”În situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naşterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal care poate fi tatăl copilului sau altă persoană desemnată, în condiţiile legii, să fie reprezentant legal al copilului”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.
Vouchere lemne 2024. Se alimentează carduri de energie din nou, iar ajutorul de lemne e inclus. Această măsură, anunțată de Ministerul Muncii, vine în contextul schimbărilor legislative recente și este menită să prevină afectarea drepturilor deja stabilite și/sau plătite.
Ajutorul pentru încălzire, va fi aprobat si anul acesta, va continua să fie acordat în aceleași condiții, iar criteriile noi pentru acordarea acestuia, conform Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), se vor aplica doar cererilor depuse după 1 ianuarie 2025.
Măsura vine în sprijinul celor afectați de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului. Este important de menționat că această decizie include și scutirea de la plata debitelor, în cazul în care acestea au fost deja stabilite.
„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii,” a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Astfel cardul de energie va fi livrat prin Poșta Română în 2024, direct la domiciliul persoanei care beneficiază de acest ajutor. Cardul de energie 2024 a fost distribuit până la data de 15 aprilie 2024.
Cine beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinței? Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură:
Mai mic de 200 lei: 100%
Între 200,1 și 320 lei: 90%
Între 320,1 și 440 lei: 80%
Între 440,1 și 560 lei: 70%
Între 560,1 și 680,1 lei: 60%
Între 680,1 lei și 920 lei: 50%
Între 920,1 și 1040 lei: 40%
Între 1040,1 și 1160 lei: 30%
Între 1160,1 și 1280 lei: 20%
Între 1280,1 și 1386 lei (pe membru de familie): 10%
Între 1280,1 și 2053 lei (pentru persoană singură): 10%
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza unei dispoziții emise de primar și este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1386 lei pe persoană în cazul familiilor și până la 2053 lei în cazul persoanelor singure.
Beneficiarii sunt obligați să furnizeze corect toate informațiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute.
Vouchere facturi. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri, în emisiunea LIVE cu Alexandru Rotaru, la Digi24, că familiile cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor la energie și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor. El spune că urmează să stabilească împreună cu Ministerul Muncii cine sunt consumatorii care nu s-ar descurca fără acest sprijin.
Despre o posibilă explozie a prețurilor după data de 1 aprilie 2025, Burduja a răspuns: „Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă. Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin. Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum, știți că dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e așa, să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”.
Vouchere facturi. Întrebat dacă de la 1 aprilie 2025 familiile cu venituri mici vor fi subvenționate, Burduja a spus: „Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană. Urmează să stabilim cu Ministerul Muncii și să identificăm exact genul de consumator care nu se descurcă fără acest sprijin. Dacă în prezent ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună”.
Cele trei ţări cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, în a doua jumătate a anului 2023, au fost Ungaria, Croaţia şi România. Pentru gospodăriile din UE, preţurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croaţia şi România.