Vouchere sociale de 250 de lei. După cum s-a stabilit în luna mai, de luna asta, persoanele singure sau familiile cu venituri reduse vor primi un ajutor bănesc de la stat pentru cumpărarea de alimente, sub forma unor tichete sociale pe suport electronic. Pentru a veni în ajutorul beneficiarilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a răspuns recent celor mai frecvente întrebări adresate pe tema acestor vouchere sociale.
După datele furnizate de MIPE, de tichete sociale pentru achiziția de produse alimentare și mese calde vor beneficia peste 2,5 milioane de persoane, iar emiterea și distribuția tichetelor sociale pentru mâncare a început deja.
1. Ce valoare are, mai exact, ajutorul de la stat?
Tichetele sociale pentru mâncare au o valoare nominală de câte 250 de lei.
2. Sub ce formă vin aceste tichete sociale?
Tichetele sociale pentru mâncare vin sub forma unor carduri electronice, similare celor bancare.
3. Cât timp va fi oferit acest sprijin?
Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.
4. Trebuie să depun vreo cerere pentru a primi cardul?
Nu. Persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), vor primi cardul prin serviciile poștale, fără să fie nevoie să demareze vreo procedură în acest sens. În cazul în care sunt îndeplinite criteriile, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I un potențial beneficiar nu intră în posesia cardului, el trebuie să se adreseze celui mai apropiat oficiu poștal, de unde primește îndrumări.
5. Unde găsesc instrucțiuni despre folosirea cardului?
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
Numerele de telefon oficiale la care se poate suna în cazul în care apar probleme în utilizarea cardurilor sunt următoarele: Edenred – 021 301 33 03, Sodexo – 021 204 46 64 și UP România – 0374 66 22 73.
6. Cum pot plăti cu cardul?
Cardul permite plăți contactless (fără contact), încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
7. Pot retrage numerar de pe carduri?
Nu se pot retrage bani în numerar de pe carduri. Ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/ mese calde de la operatorii economici parteneri.
8. Cât timp sunt valabile sumele?
Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
9. Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale?
10. Ce fac dacă, deși inițial nu mă număram printre persoanele eligibile, devin în următoarele luni?
MMSS va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi carduri.
De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
11. Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?
Nu. Sunt interzise și se sancționează conform legii:
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a folosi banii de la stat, el poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
12. Când ajung ajutoarele la beneficiari?
Încărcarea voucherelor se va face după ce se încheie procesul de distribuire, așa că ajutoarele aferente tranșei I vor ajunge la beneficiari în perioada 20.06.2022-24.06.2022.
Sursa: avocatnet.ro