Vouchere sociale de 250 de lei. Peste 2,5 milioane de români primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde. De săptămâna trecută a început distribuirea cardurilor, cu o întârziere de peste o săptămână. Sumele de 250 de lei se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului. Pensionarii au voie la fast food sau la patiserii scumpe, dar nu și în marile supermarketuri. Acest lucru i-a înfuriat pe mulți dintre seniorii țării, mai ales că folosirea banilor în alte scopuri atrage amenzi foarte mari.
În OUG nr. 63 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia se precizează că prețurile necesare pentru traiul zilnic al populației au înregistrat creșteri în unele situații și de peste 50%, în categoria acestora încadrându-se prețul alimentelor de bază: ulei, zahăr, făină, orez, precum și alte produse de asemenea natură necesare asigurării unui standard de viață decent pentru populație.
Ce amenzi pot primi beneficiarii voucherelor:
– vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani: între 7.650 lei – 10.200 lei
– firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor: între 7.650 lei – 10.200 lei
– unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin: între 10.200 și 17.650 lei
– firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile: 35.700 lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat lista completă a magazinelor care acceptă plata cu vouchere sociale, în funcție de emitentul cardului. Lista este foarte lungă și include mai multe hypermarket-uri, restaurante, dar și farmacii.
Tichetele sunt oferite pe suport electronic (card), iar acest lucru deja a reprezentat o corvoadă pentru unii dintre pensionari, care au fost nevoiți să se familiereze cu faptul că pin-ul este un cod secret, nu un copac din care se extrage un sirop excelent pentru organism.
Ajutorul social are o valoare nominală de câte 250 lei și este oferit persoanelor aflate în situații de sărăcie din cauza scumpirilor masive și a inflației galopante. Inițiativa, evident, nu este rea. Din păcate, momentan, execuția vine cu multe obstacole.
Cel mai important aspect este legat de faptul că sunt incluse sute de magazine necunoscute sau firme populare de fast food și patiserii scumpe, adică locuri nefrecventate de oamenii săraci care au primit aceste carduri. În schimb, lipsesc câteva dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri.
Până în decembrie 2022 fiecare persoană eligibilă va beneficia de tichete sociale pe card, pentru produse alimentare și mese calde. Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc aceste tichete. Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.
Problema majoră până acum este faptul că pensionarilor le lipsesc anumite magazine. Mai întâi, ei trebuie să găsească listele pe internet. În această situație, un nepot e bine-venit oricând. Pot observa apoi că au posibilitatea de a merge la o patiserie scumpă pentru nivelul lor. Dacă au poftă de o prăjitură și o cafea, nota de plată ar putea să-i surprindă, deoarece ar putea reprezentă un procent serios din pensia lor.
De asemenea, pentru că statul ține la sănătatea lor, vor găsi pe listă aproape toate fast food-urile mari din România. Seniorii României vor putea folosi ajutorul social la restaurantele KFC, Pizza Hut, Spring Time Fast Food, Taco Bell și Subway. Totodată, pot merge la Paul sau chiar în magazinele Inmedio.
O particularitate neșteptată este lipsa, cel puțin pentru moment, a unor lanțuri frecventate des. De exemplu, în București, pe listă nu se găsesc Auchan, Lidl, Kaufland și Mega Image, iar Carrefour e reprezentat doar de magazinul Express. Acest lucru poate fi observat și în alte județe din țară.
E important de precizat că lista a fost actualizată ultima oară pe 27 iunie. Ea poate suferi modificări în orice moment. Pe listă se poate observa faptul că există magazine precum Penny, Profi, La Doi Pași sau Cora. Totodată, câteva farmacii importante vor accepta plata cu tichetele sociale de 250 de lei.
De asemenea, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.200 și 17.650 lei, iar firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile, spre exemplu, riscă amenzi de până la 35.700 de lei.
Voucherele sociale sunt încărcate o dată la două luni cu câte 250 de lei, în patru tranșe până la finalul anului.
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:
1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului)
2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română
3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor (pentru tranșele 2, 3 și 4 încărcarea se face automat, procesul decurgând cursiv).
Până la sfârșitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale, care se încarcă pe măsură ce sunt distribuite.
Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziționarea alimentelor necesare.
„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel național, pus în practică în numai câteva săptămâni, și având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenților de carduri și a angajaților Poștei Române, împreună cu celelalte autorități implicate în validarea și actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari.
Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătățirii siguranței alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.
Lista magazinelor unde pot fi utilizate tichetele sociale pentru alimente (click pe tipurile de carduri, pentru a deschide documentul cu lista magazinelor):
Vouchere sociale 2022: SODEXO
1013-sodexo_58610500Vouchere sociale 2022: UP ROMANIA
1014-up-romania_20995400Vouchere sociale 2022: EDENRED
1015-edenred_83669900Vouchere sociale 2022 se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului
Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul. „Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.
Vouchere de vacanţă şi bonuri de masă 2022. Bani mai mulţi pe card, schimbare uriaşă în Codul Fiscal
În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări.”, transmit reprezentanţii MIPE.
Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme. C
Cardul permite plăţi contactless, încă de la prima tranzacţie
Ministerul mai anunţă că nu se va putea retrage numerar de pe carduri, ele putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
De asemenea, sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Vouchere sociale 2022. Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc tichete sociale
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, listele cu beneficiari,