Vouchere sociale de 250 de lei. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că a doua tranşă a voucherelor pentru alimente cuprinde cu 150.000 de noi beneficiari mai mult faţă de cei 2.480.613, în urma actualizării permanente a listelor de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Noii ”veniți” vor primi cardurile până în 3 septembrie. Iar pe 8 septembrie toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranşe în valoare de câte 250.
”Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu instituţiile partenere – emitenţii cardurilor şi Compania Naţională Poşta Română – a încheiat emiterea şi distribuirea cardurilor aferente primei etape a Programului ”Sprijin pentru România”, pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în patru tranşe a câte 250 de lei. În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii Poştei Române se asigură că nu sunt beneficiari eligibili care să nu fi primit cardul, inclusiv cei care iniţial nu au fost găsiţi la domiciliu sau care nu au răspuns avizării. Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menţionăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Cât despre informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poştei Române”, a transmis MIPE într-un comunicat de presă.
DOCUMENT. Se taie voucherele de vacanţă pentru mulţi bugetari, sindicaliştii ameninţă cu proteste
În urmă cu câteva zile, ministrul Marcel Boloş preciza că se pregăteşte deja a doua etapă de distribuire a cardurilor. ”După o primă etapă dificilă în care am reuşit să emitem şi distribuim carduri pentru aproximativ 2,5 milioane de beneficiari, suntem deja în pregătiri pentru cea de-a doua, pe care o vom finaliza în prima parte a lunii septembrie. Acum, cu siguranţă procedura este mult mai simplificată, pentru că alimentarea se face cursiv pentru toţi cei eligibili. La cei 2.480.613 de beneficiari din prima tranşă se adaugă alţi aproximativ 150.000 de români care vor avea parte de ajutor pentru alimente şi mese calde”, spunea, la acea dată, ministrul Marcel Boloş.
Listele cu beneficiari se actualizează în permanență de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale și sunt verificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, conform prevederilor din OUG nr. 63/2022.
Anunțând suplimentarea listelor, ministrul Muncii, Marius Budăi, sublinia, într-o intervenție la România TV, că plata celei de a doua tranșe a suplimentului pentru persoanele cu venituri mici sub 1500 de lei, va fi efectuată pe data de 29 august. Totodată, ministrul a anunțat că politicienii lucrează la un nou pachet de măsuri pentru pensionari.
”Nu vorbim doar despre părinții și bunicii noștrii vorbim și despre persoanele cu venituri de până în 1500 de lei, care vor primi a doua tranșă în data de 29 august. Facem tot posibilul să începem livrarea cu câteva zile înainte pentru că nu se poate face alimentarea într-o singură zi. Dar termenul limită este data de 29 august. Așa cum prevede proiectul Sprijin pentru România, cele patru luni din anul 2022, sunt iunie, august, octombrie și decembrie”, declara ministrul Budăi.
Potrivit MIPE, emiterea noilor carduri este planificată să se finalizeze în data de 22 august, iar livrarea prin Poşta Română către beneficiari urmează să aibă loc până la 3 septembrie.
Autoritățile din România au decis să le ofere cetățenilor cu venituri mici un ajutor financiar sub formă de tichete sociale. Cardul conține 250 de lei și poate fi folosit în mai multe magazine alimentare. Însă, Guvernul s-a lovit de o mare problemă. Ce au încercat să facă românii cu aceste vouchere. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat de ce s-au blocat deja bonurile. Mulți dintre românii care au primit acest ajutor financiar au vrut să vândă voucherele la un preț mai mic decât valoarea acestora. Alții, în schimb, ar fi încercat să cumpere băuturi alcoolice, tutun sau alte produse care nu sunt permise. Anunțul a fost făcut chiar de către Guvern.
Vouchere alimente 2022. Ce se întâmplă cu persoanele care înstrăinează cardul
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau bonuri sociale au fost deja blocate, „fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”.
Nu toată lumea are dreptul la aceste tichete sociale. Categoriile ajutate de Guvernul României sunt pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei.
De asemenea, primesc vouchere sociale persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei. familiile cu cel puțin doi copii în întreținere (venit net lunar per membru mai mic sau egal cu 600 lei, familiile monoparentale (același venit menționat anterior), cuplurile care au stabilit dreptul la ajutor social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. Inclusiv românii fără adăpost primesc aceste bonuri
Voucherele de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul acestui an. Sumele sunt valabile 12 luni (1 an). Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari, dar sunt și unele cazuri excepționale. De exemplu, dacă beneficiarul nu se poate deplasa la magazin, atunci poate încredința cardul unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.