Vouchere sociale, lovitură grea pentru milioane de pensionari. Ce trebuie să ştie cei care NU au primit cardurile

Ministrul Boloș anunță că doar un milion de carduri, mai puţin de jumătate din total, au fost emise până în prezent și dă vina pe criza globală de cipuri.
Filip Stan
06 iul. 2022, 14:19
Vouchere sociale, lovitură grea pentru milioane de pensionari. Ce trebuie să ştie cei care NU au primit cardurile

Vouchere sociale de 250 de lei. Până astăzi, 6 iulie, au fost emise 1 milion de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente și mese calde.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate ajutoarele sociale în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru România”. Reamintim că MIPE poartă negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a oferi acest sprijin până în 2027.

Vouchere sociale de 250 de lei. Scandal uriaş, doar un sfert au ajuns la pensionarii cu venituri mici

Această măsură, implementată pentru a veni în sprijinul a peste 2,5 milioane de români, este una de pionierat pentru România din perspectiva numărului de beneficiari. Așa cum instituția noastră și-a asumat de la începutul derulării programului, la 10 iunie a început distribuirea cardurilor către beneficiari, iar la 20 iunie a început alimentarea lor, care se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul în care este primit de beneficiar.

Lista magazinelor unde pot fi utilizate tichetele sociale pentru alimente (click pe tipurile de carduri, pentru a deschide documentul cu lista magazinelor):

Vouchere sociale 2022: SODEXO

1013-sodexo_58610500

Vouchere sociale 2022: UP ROMANIA

1014-up-romania_20995400

Vouchere sociale 2022: EDENRED

1015-edenred_83669900

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.

Vouchere de 3000-5000 de lei pentru compensarea scumpirilor în lanţ. Banii sunt pentru familiile cu copii

Întârzieri privind emiterea, cauzate de criza globală de cipuri

„Vreau să știți că deși penuria mondială de cipuri, precum și diverse probleme întâmpinate la nivel logistic în procesul de distribuire au creat dificultăți, mobilizarea este exemplară. Emitenții și Poșta lucrează inclusiv în weekend pentru a urgenta procedura, astfel încât cardurile să ajungă la oameni cât mai repede. Cert este că niciun beneficiar nu va rămâne fără sprijin, acest lucru este garantat. Acum este cea mai grea etapă, până se distribuie toate cele 2,5 milioane de carduri, pentru următoarele tranșe totul va fi mult mai cursiv”, a transmis ministru Marcel Boloș.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de către beneficiari

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile și un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:

Luni – Poșta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;

Marți – Emitenții trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;

Miercuri – Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;

Joi și vineri – Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;

Prin urmare, pentru tranșa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

Vouchere sociale 2022. Cardurile au început să fie alimentate, deja aproape 400.000 de români având ajutoarele sociale virate. Tichetele sociale de 250 lei reprezintă un sprijin material acordat persoanelor vulnerabile, scopul fiind compensarea unei părți din cheltuielile cu hrana ce asigură traiul zilnic pentru achiziționarea de produse alimentare și/sau pentru asigurarea de mese calde.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat recent că sunt șase alimente de bază care se pot cumpăra cu aceste vouchere: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă, cu mențiunea că este foarte posibil ca listă să fie modificată. Voucherele pot fi utilizate la hipermarket, magazine și pieţe.

EXCLUSIV Marius Budăi anunţă când intră ajutorul de 700 de lei: „Pe 4 sau 5 iulie se vor primi pensiile, cu aceşti 700 de lei în plus”

Trebuie avut în vedere și faptul că utilizarea cardului pentru achiziționarea altor produse decât cele mentionate anterior constituie contravenție și se sanctionează conform legilor în vigoare.

Vouchere sociale 2022. În OUG nr. 63 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia se precizează că prețurile necesare pentru traiul zilnic al populației au înregistrat creșteri în unele situații și de peste 50%, în categoria acestora încadrându-se prețul alimentelor de bază: ulei, zahăr, făină, orez, precum și alte produse de asemenea natură necesare asigurării unui standard de viață decent pentru populație.

Voucherele sociale au fost cheltuite de români pe chipsuri şi băuturi răcoritoare. Avertismentul ministrului Marius Budăi

Vouchere sociale 2022. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) acordă vouchere sociale următoarelor categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

Vouchere sociale 2022, ghid:

a0e044ff60d4ed8339876e1ff9503219

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit MIPE.

Amenzi uriașe pentru cine nu folosește corect voucherele sociale
Autoritățile parcă au prevăzut că lucrurile nu se vor desfășura așa cum trebuie, motiv pentru care au adoptat sancțiuni dure pentru cei care folosesc voucherele în alte scopuri decât cele pentru care au fost create.

EXCLUSIV – Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat cum se va aplica directiva privind salariul minim european în România

Prin urmare, vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.

În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.

Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei.

Cine primește voucherele sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Un nou trend pe TikTok. A ajuns mai popular ca ciocolata Dubai
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)