Vouchere sociale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că în ziua în care pensionarul român își va primi pensia, tot atunci va primi și acest ajutor de la stat. Oficialul spune că aceste sume ar fi fost de și mai mare ajutor dacă erau mai mari, dar a trebuit să fie aleasă o sumă pe care bugetul statului să o poată suporta. Astfel, tot procesul a fost gata la data de 1 iulie. Când pensionarii vor primi cuponul de pensie, tot atunci le va fi înmânată și suma de 700 de lei.
Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România” care mai prevede, printre altele, și acordarea de vouchere electronice în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, adică de patru ori în acest an, persoanelor cu venituri mici.
Ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.74/2022 se acordă o singură dată, în luna iulie, acelor beneficiari ai căror venituri lunare cumulate sunt mai mici de 2000 de lei. Sunt avute în vedere următoarele categorii de venituri:
Vouchere sociale de 700 de lei pentru pensionari: Ce prevede legea
Art. 1 – (1) În luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
(2) Prin sintagma venituri lunare, prevăzută la alin. (1) se înțelege:
a) venituri lunare din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
b) venituri lunare din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
c) venituri lunare din drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
d) venituri lunare din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;
e) venituri lunare din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere, conform art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. (3)
Ajutorul financiar prevăzut la alin.(1) se acordă în situația în care veniturile lunare prevăzute la alin. (2), însumate, sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
Art. 2 – Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații.
Art. 3 – (1) În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar prevăzut la art. (1) alin. (1) se acordă fiecărui urmaş în parte.
(2) Ajutorul financiar se acordă în cuantumul integral prevăzut la art. (1) alin. (1), chiar dacă veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună.
(3) În cazul pensionarilor care, în luna iulie 2022, încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii iulie, la determinarea plafonului prevăzut la art.1 alin(1) nu se iau în considerare aceste drepturi.
Art. 4 – (1) Ajutorul financiar prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență se acordă pensionarilor și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, aflați în evidența caselor teritoriale de pensii/caselor de pensii sectoriale, care au domiciliul în România.
(2) Persoanele care au locul de ședere obișnuită în străinătate nu beneficiază de ajutorul financiar prevăzut la art. (1).