Voucherele pentru facturi, procedură horror de decontare. Românii au nevoie de multe documente şi drumuri la Poştă pentru a spera că primesc bani în martie sau aprilie

Guvernul a stabilit o procedură greoaie prin care va fi acordat sprijinul pentru persoanele vulnerabile în vederea achitării facturilor la energie
Filip Stan
08 ian. 2023, 13:50
Voucherele pentru facturi, procedură horror de decontare. Românii au nevoie de multe documente şi drumuri la Poştă pentru a spera că primesc bani în martie sau aprilie

Voucherele pentru facturi sunt în acest moment doar o promisiune deoarece procedura de decontare este extrem de complicată şi va genera multe scandaluri pe parcursul anului. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă însă  că nu vor apărea întârzieri în transmiterea către beneficiari a tichetelor cu subvenţii pentru plata facturilor la energie.

„Ne-am asumat de la bun început că vom parcurge anumite etape până când acest ajutor pentru plata facturilor la energie să poată să ajungă pe masa românilor, iar noi, conform acestui grafic pe care ni l-am asumat de la încheierea convenţiei cu Poşta Română, aprobarea modelului de card şi a certificatelor de validare a datoriei, lista cu beneficiari chiar acum (miercuri seară – n.r.) s-a încheiat”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24, întrebat despre comunicatul dat publicităţii de PSD, prin care social-democraţii dau asigurări că miniştrii social-democraţi au luat toate măsurile pentru ca plata ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile să se facă în termenele legale şi cer MIPE să ia măsuri pentru ca aceste ajutoare să ajungă la beneficiari”, a declarat recent Marcel Boloş, în exclusivitate la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu la România TV. 

Cu toate promisiunile, sunt noi probleme pentru românii care așteaptă ajutorul de la stat pentru plata facturilor uriașe la întreținere primite la început de an. Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri. Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

PENSII 2023. Se schimbă formula de calcul, toate pensiile se recalculează EXCLUSIV
Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal. Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

Tot acest sistem, spun administratorii de blocuri, putea să fie mult mai simplu, însă ministrul Marcel Boloș este de o altă părere.

DOCUMENTUL fără de care românii vor plăti facturi nesimţite din această lună. Ce este certificatul de validare cu care statul îţi plăteşte factura
„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.  E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş şi la A3.

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întregul an 2023.

În 2023, românii săraci vor primi din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Tot din fonduri europene, MIPE va continua să finanţeze şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Horoscop 2025, primele previziuni. Se anunță un an al schimbărilor pentru 4 zodii, Gemenii sunt avantajați
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Anunț pentru românii care merg cu trenul astăzi! Vor exista întârzieri mari pe o rută importantă!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Misterele scriitorului Jules Verne. Făcea parte oare dintr-o confrerie secretă?
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Suma incredibilă pe care trebuie s-o scoți din buzunar pentru un șezlong pe litoralul românesc! Românii sunt revoltați: „Pentru cei care se plâng că sunt scumpe șezlongurile în Grecia”
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, critică alegerile legislative din Franța
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!