Specialiștii de la ANM au oferit o explicație detaliată a acestui fenomen meteorologic, având în vedere că „diavolul de praf” a apărut în mod neașteptat în Vrancea și a provocat frică în rândul localnicilor. Problema pare să fie generată de condițiile meteorologice din zonă, care au adus temperaturi extreme de 32 de grade Celsius. Aceste valori termice au fost înregistrate în sudul și estul României.
În nordul țării, experții în meteorologie au evidențiat condiții neplăcute, inclusiv ploi, grindină și vijelii. Aceste condiții atmosferice pot genera fenomene extreme, cum ar fi un vârtej cu aspect de tornadă cunoscut sub denumirea de „diavolul de praf”. Un astfel de vârtej a fost înregistrat în apropierea șantierului autostrăzii A7, în zona Petrești, Vrancea și există înregistrări video ale acestui eveniment.
Potrivit informațiilor furnizate de Observatornews.ro, acest fenomen meteorologic extrem de rar a provocat panică printre localnici, care au crezut că vor fi luați de o tornadă. Cu toate acestea, meteorologul Oana Păduraru de la ANM a explicat că nu există motive reale de îngrijorare atunci când ne confruntăm cu acest „diavol”.
„Când vorbim de instabilitate atmosferică includem şi acei nori pâlnie pe care i-am văzut în ultima vreme şi tornadele care au fost şi în zona țările noastre, dar și acest tip de vârtej de praf”, a explicat specialistul ANM. Între timp, în restul țării ploile torențiale cu grindină au făcut ravagii.
Un exemplu în acest sens este observat în Bistrița Năsăud, unde oamenii au fost martori ai distrugerii grădinilor lor. Un scenariu similar s-a desfășurat și în Valea Doftanei, din județul Prahova, unde suprafața s-a acoperit cu un covor de gheață. La Sibiu, o ploaie torențială însoțită de grindină a afectat mai multe localități, iar în Gorj, grindina a cauzat pagube semnificative la autoturismele oamenilor.
Fenomenul meteorologic extrem poate fi atribuit ciclonului mediteranean, despre care specialiștii de la ANM au discutat intens în ultima lună. Prin urmare, acest eveniment meteo neobișnuit a ajuns și în România, ceea ce explică cele 22 de avertizări nowcasting emise recent, dintre care 10 au fost alerte de cod roșu pentru ploi și grindină.
„Ne aşteptăm în primul rând la cantităţi importante de apă ce vor putea depăşi şi 50 de litri pe metru pătrat. Aceste cantităţi importante vor fi intervale scurte de timp, de maxim 3 ore. În timp ce jumătatea de vest a ţării este afectată de fenomene extreme, vara domneşte în est, unde termometrele au urcat astăzi până la 32 de grade Celsius.
Vremea este frumoasă şi pe litoral. Au fost 25 de grade, iar turiştii s-au bucurat de vremea perfectă de plajă. De luni, vremea va deveni mai răcoroasă în majoritatea regiunilor din ţară. Temperaturile maxime vor coborî până la 15 grade în nordul Moldovei, iar ploile vor continua în mai multe judeţe”, a completat meteorologul Oana Păduraru.