Pentru ca acest lucru chiar să fie posibil, e important să începi anul cu un mic plan, scrie libertatea.ro.
1. Eficientizează-ți casa
Spre exemplu, pentru o încălzire excelentă a casei tale, la costuri mai mici, poți alege una dintre aceste centrale pe gaze. Sunt utile atât pentru încălzirea unei locuințe de până la 160 metri pătrați, cât și pentru un spațiu de 4000 metri pătrați.
2. Scrie în fiecare lună bugetul de cheltuieli într-un caiet
Ia un caiet, iar la fiecare început de lună, în ziua de salariu, notează-ți toate cheltuielile pe care urmează să le ai în următoarele 30 de zile. De la cheltuielile casnice, la cele cu mașina sau abonamentul la autobuz sau metrou, până la cele speciale, pentru călătorii, aniversări sau evenimente speciale. E important ca lunar să ții evidența cheltuielilor tale, astfel vei reuși să știi în fiecare moment de câți bani dispui pentru alte lucruri.
3. Începe un plan de economii
Un lucru foarte important, un plan de economii poate fi posibil cu puțină organizare, ambiție, dar și cu răbdare. Dacă respecți punctul 2 din această listă, atunci îți va fi mult mai ușor să știi în fiecare lună câți bani poți pune separat pentru un buget de economii. Fie că vrei să strângi bani pentru o vacanță mai lungă, pentru un calculator nou sau pentru alte lucruri importante pentru tine și familia ta, un plan de economii te va ajuta să îți îndeplinești dorințele fără să apelezi la credite.
Gândește-te care sunt lucrurile pentru care ajungi ca în fiecare lună să arunci practic cu banii pe fereastră și caută soluții să repari această greșeală.