Vrei ca lalelele și narcisele tale să înflorească frumos? Un grădinar experimentat recomandă să aplici procedeul de mulcire a solului

Un grădinar experimentat știe exact ce pași să urmeze până la sfârșitul lunii februarie pentru a-și transforma grădina într-un colț de rai. Dacă vrei să te bucuri de lalele și narcise care să înflorească spectaculos la primăvară, iată câteva sfaturi esențiale pe care trebuie să le urmezi.
Alina Costache
05 feb. 2025, 13:37
Vrei ca lalelele și narcisele tale să înflorească frumos? Un grădinar experimentat recomandă să aplici procedeul de mulcire a solului

Pentru a-și pregăti corespunzător grădina pentru florile de primăvară, este necesar să te concentrezi pe câteva priorități. Monty Don, un grădinar cu experiență, oferă câteva sfaturi pe blogul personal, unde împărtășește o mulțime de informații valoroase pentru iubitorii de grădinărit.

“Februarie este luna în care grădina începe să prindă viață și să crească, chiar dacă vremea poate fi severă și zilele sunt încă scurte”,scrie grădinarul pe blogul său.

Monty a precizat că unul dintre cele mai importante lucruri de care te poți ocupa în februarie este stimularea bulbilor, iar mulcirea este un procedeu benefic pentru straturile de flori, dar și pentru legumele și fructele pe care le crești în curtea ta. Este important să faci acest lucru în perioada potrivită din an.

În luna februarie, este bine să te concentrezi pe florile care urmează să înflorească la primăvară. Monty Don recomandă mulcirea la marginea grădinii sau acolo au fost plantați bulbii de lalele sau narcise înainte.

Acest lucru este valabil pentru lale și narcise, dar și pentru allium (ceapa decorativă), potrivit express.co.uk.

Orice grădinar știe că plantele au nevoie de atenție, de îngrășământ și de apă, dar și de timp alocat îngrijirii prin tehnici speciale.

Una dintre practicile sau tehnicile prin care se poate îmbunătăți creșterea și dezvoltarea plantelor este mulcirea, adică procesul de acoperire a solului cu un amestec organic, cu rol de protecție și îmbunătățire a caracteristicilor acestuia.

Citește și: Trandafirul japonez (Hibiscus): Șapte sfaturi pentru a crește o plantă frumoasă și sănătoasă

Dacă și tu vrei să te ocupi cât mai eficient de grădina ta și vrei să le asiguri plantelor cel mai bun mediu de creștere, atunci află tot ce trebuie să știi despre mulcirea solului despre care vorbește Monty Don.

Ce este mulciul?

Mulciul este un amestec de materiale organice și anorganice care au proprietatea de a-i oferi solului proprietăți mai bune de hrănire și susținere a plantelor.

Mulcirea reprezintă aplicarea mulciului pe sol și este o alternativă la folosirea tratamentelor de natură chimică, ce pot fi foarte agresive cu solul sau cu plantele. În plus, mulcirea reduce numărul buruienilor și protejează solul de îngheț.

Mulciul poate fi cu bază organică dar și anorganică. Cele două tipuri de mulci sunt diferite din punct de vedere al substanțelor pe care le conțin și au beneficii sau ușoare dezavantaje pe care ar trebui să le cunoști.

Mulciul organic

Mulciul organic recomandat de Monty Don este realizat din materiale care se pot descompune și care prin acest proces generează substanțe utile pentru sol. Cel mai adesea, mulciul organic deszpre care vorbește Monty se realizează din paie, rumeguș, compost, scoarță de copac sau resturi de plante. Acestea putrezesc și prin descompunere transferă solului o parte din substanțele benefice pentru dezvoltarea plantelor.

Mulciul organic este benefic pentru sol, deoarece vorbim despre un transfer de substanțe care ajută la creșterea și dezvoltarea plantelor. Cele mai cunoscute beneficii ale mulciului sunt:
– reglarea temperaturii la nivelul solului;
– controlul buruienilor;
– aportul de nutrienți;
– retenția umidității;
– păstrarea unui aspect plăcut al solului.

Dintre cele mai cunoscute dezavantaje ale mulciului organic menționăm:
– descompunere prea rapidă;
– atracție pentru dăunători și boli prin descompunerea materiei organice;
– posibilitatea dezvoltării buruienilor.

Mulciul anorganic este realizat din fibre sintetice sau minerale, iar dintre materialele care pot fi folosite pentru acesta enumerăm: pietriș, beton, pietre decorative, folii de polietilenă, fibră de sticlă sau cauciuc. Mulciul anorganic are câteva neajunsuri, dintre care putem enumera:
– păstrarea unei temperaturi prea ridicate la nivelul solului;
– lipsa aportului de nutrienți;
– probleme în ceea ce privește drenajul.

Cum alegi mulciul potrivit pentru solul grădinii tale

Alegerea mulciului depinde foarte mult de o serie de factori importanți, cum ar fi tipul solului, dar și al plantelor pe care le cultivi. Distanța față de sursa de apă și apa folosită pentru irigare reprezintă de asemenea factori pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când alegi tipul potrivit de mulci. Dacă vrei să folosești un substrat care să ajute solul să ofere nutrienți plantelor și să le protejezi pe acestea de buruieni, atunci mulciul organic este cea mai potrivită soluție, în caz contrar, putând alege mulciul anorganic.

Cum se face mulcirea solului

Mulcirea solului este un proces care necesită etapizarea pentru rezultate cât mai eficiente. Un prim pas este curățarea solului de resturi vegetale și de alte substanțe sau produse care ar putea afecta aportul adus de către mulci. Aplicarea mulciului se face pe întreaga suprafață, având însă grijă ca amestecul să nu intre în contact direct cu plantele. După aplicare, mulciul se nivelează, pentru a obține o suprafață estetică, iar ulterior tot ce trebuie să faci este să monitorizezi din când în când suprafețele, pentru a vedea dacă mai este nevoie de aplicări ulterioare.
Dincolo de a cumpăra mulci gata preparat, pe care să îl aplici pe suprafață, o alternativă foarte bună este prepararea mulciului în regie proprie, în gospodărie.

Mulcirea solului în timpul primăverii

Mulcirea solului se poate face primăvara, pentru a hrăni plantele care urmează să apară, astfel încât acestea să se poată dezvolta cât mai eficient. Este nevoie să cureți foarte bine suprafețele și să ai în vedere conservarea temperaturii la nivelul solului, deoarece primăvara încă se pot înregistra temperaturi care pot pune în pericol plantele. Este nevoie de o alegere corectă a mulcilor, mai ales sub aspectul densității și al grosimii stratului, astfel încât apa să nu fie împiedicată să intre în substrat, iar procesul de respirație să se realizeze în mod corect.

Citește și: Secretul grădinarilor pentru a avea trandafiri frumoși la primăvară. Ce trebuie să faci acum, la finalul iernii

Mulcirea ar trebui dublată și de alte procese de îngrijire a solului și a plantelor, cum ar fi folosirea unor produse de combatere a dăunătorilor sau folosirea accesoriilor de susținere, care să permită ventilarea și aerisirea plantelor.

Afânarea pământului este un alt mod prin care, alături de mulcire, se poate obține un sol potrivit, deoarece astfel se elimină excesul de apă (mai ales apa de ploaie), iar plantele se pot dezvolta eficient.

Cât de gros trebuie aplicat stratul de mulci?

Mulciul are proprietatea de a bloca lumina la nivelul solului și de a crea un strat de protecție. Din aceste motive, este mai greu ca buruienile să se dezvolte, iar acest lucru conduce la o reducere a numărului acestora.

În general, stratul de mulci depinde de tipul solului și al plantelor, însă Monty Don recomandă ca înălțime stratului dispus să fie între 5 și 10 cm.

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol