Tonul creşterilor de preţ nu l-au dat cumpărătorii, care au dat iama la cumpărturile de apartamente, ci vânzătorii care au crescut preţurile anunţurilor.
„Preţurile apartamentelor au crescut uşor în aproape toate oraşele din ţară. În special proprietarii de apartamente vechi au fost cei care au dat tonul creşterii, aceştia reactionand mai rapid la orice semnal pozitiv sau poveste de succes pe care o aud”, a spus pentru RomaniaTV.net, Daniel Crainic, director imobiliare.ro. Cu tot optimismul vânzătorilor, experţii imobiliari spun că piaţa imobiliară se îndreaptă către normalitate. „În ceea ce priveşte evoluţia viitoare, este clar că ciclul de scădere s-a încheiat şi că intrăm sau deja am intrat pe un făgaş de stabilizare sau chiar de uşoară creştere. Vorbim de o creştere moderată, de 1-2 procente pe an, dar ceea ce e important este să observăm ca trendul s-a modificat. Cumpărătorii trebuie să fie conştienţi că preţurile nu vor mai scădea, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să renunţe la a negocia”, a mai spus Daniel Crainic.
Ce s-a întâmplat pe piaţa imobiliară în 2014
După un recul de 1,8% consemnat în prima lună de vară, în restul sezonului estival prețurile apartamentelor au menținut un trend de creștere relativ constant. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național a ajuns, la finele lui august, la 907 euro pe metru pătrat util – față de 904 și 906 euro pe metru pătrat la sfârșitul lui iunie și, respectiv, iulie. Majorările consemnate în primele luni din 2014 au fost compensate de scăderi (în aprilie și iunie), astfel încât nivelul actual de preț este foarte apropiat de cel din ianuarie (903 euro pe metru pătrat) și, totodată, de cel atins în perioada similară din 2013 (910 euro pe metru pătrat). În ciuda tendinței de stabilizare resimțite per ansamblu la nivel național, în unele dintre marile orașe pretențiile vânzătorilor sunt ceva mai ridicate la finalul acestei veri decât decât în urmă cu un an.
Citeşte şi BNR se teme de o nouă bulă imobiliară în România, din cauza dobânzilor mici la depozitele bancare
Cât costă acum apartamentele în Capitală
În Bucureşti, suma medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, la sfârșitul lui august, la 1.076 de euro pe metru pătrat util (de la 1.075 de euro pe metru pătrat în iulie). Nivelul actual de preț este cu 2,1% mai mare față de cel atins în perioada similară a anului trecut. Apartamentele vechi sunt cu 1,3% mai scumpe, având o valoare medie de listare de 1.013 euro pe metru pătrat (față de 1.000 de euro pe metru pătrat, în august 2013). Unitățile locative din blocurile noi costă acum, în medie, 1.178 de euro pe metru pătrat, cu 0,4% mai mult decât suma de 1.173 de euro valabilă anul trecut.
Preţuri la apartamentele de la munte
În Braşov, după ce a crescut cu 1,1% în ultima lună – de la 806 la 815 euro pe metru pătrat util –, prețul mediu cerut în orașul de la poalele Tâmpei este aproape identic cu cel consemnat în urmă cu 12 luni, respectiv 814 euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi sunt cu 1,3% mai scumpe decât în 2013 – ele costă acum 810 euro pe metru pătrat, față de 800 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte însă, unitățile locative nou-construite s-au depreciat cu 4,9% în ultimele 12 luni, de la 896 la 852 de euro pe metru pătrat.
Preţuri la apartamentele de la mare
În Constanţa, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut la un nivel relativ constant în ultima lună de vară, la 854 de euro pe metru pătrat (față de 853 de euro pe metru pătrat, la sfârșitul lui iulie). Constanța este singurul dintre marile centre regionale analizate în care nivelul actual de preț este mai mic decât în urmă cu 12 luni, la o diferență de 1,7% față de cel atins în 2013 (869 de euro pe metru pătrat util). Tendința de scădere a fost dictată în mod exclusiv de apartamentele din blocurile vechi, care s-au ieftinit cu 2,9%, de la 865 la 840 de euro pe metru pătrat util. În același interval, unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 883 la 903 euro pe metru pătrat.
Apartamente ]n Timişoara
După un avans de 1,2% în luna august – de la 811 la 821 de euro pe metru pătrat –, prețul mediu cerut de vânzătorii din orașul din vestul țării este cu 2,4% mai ridicat decât cel din perioada similară a anului trecut (respectiv 802 euro pe metru pătrat). Apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,9%, de la 791 la 814 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele noi au consemnat un avans de 1,1%, de la 879 la 889 de euro pe metru pătrat.