În topul mondial al țărilor ideale pentru cei care vor să lucreze în străinătate, realizat de ghidul Swiss InterNations, patru dintre primele cinci locuri sunt ocupate de state europene.
Topul a fost realizat în urma unui studiu prin care au fost evaluate piața muncii, securitatea salariilor și echilibrul dintre viața profesională și cea personală în 53 de țări din toată lumea, notează publicația britanică Daily Mail, citată de libertatea.
Lider al clasamentului este Danemarca, despre care un expat australian a declarat următoarele: ”Echilibrul dintre viața profesională și cea personală este excelent. Cinci până la șase săptămâni de vacanță sunt standard”.
În Danemarca, majoritatea expaților, mai precis 84 la sută dintre ei, se declară sunt mulțumiți de programul de lucru. Conform aceluiași studiu, 65 la sută dintre cei chestionați spun că pot lucra de la distanță ocazional, iar 82 la sută apreciază cultura de afaceri daneză, care sprijină flexibilitatea. În acest context, procentul celor care consideră că sunt plătiți corect poate fi considerat relativ mic – 60 la sută.
Pe locul 2 în topul țărilor ideale pentru cei care vor să muncească ”afară” se află Arabia Saudită. ”Îmi place că aici există oportunități de muncă pentru persoanele calificate”, a declarat un expat spaniol.
Potrivit rezultatelor studiului, 55 la sută dintre rezidenții străini care muncesc în Arabia Saudită evaluează pozitiv piața muncii din această țară. Sensibil mai mare, mai exact 75 la sută, este ponderea celor care susțin că mutarea în Arabia Saudită le-a îmbunătățit perspectivele de carieră. La capitolul dezavantaje poate fi inclus totalul orelor de muncă – 47,8 ore pe săptămână, în timp ce media la nivel mondial este 42,5 ore.
Pe locul 3 în topul țărilor ideale pentru expați este Belgia. ”Ce îmi place la Belgia? Infrastructura și serviciile, calitatea educației și oportunitățile de muncă”, a spus un expat din Zimbabwe.
Conform studiului pe baza căruia a fost alcătuit topul, 65 dintre expați au declarat că mutarea în Belgia le-a îmbunătățit perspectivele de carieră, iar 76 la sută afirmă, despre cultura de afaceri din această țară, că sprijină flexibilitatea.
Cât despre săptămâna de lucru în Belgia, aceasta este mai scurtă decât media la nivel mondial: 40,8 ore, față de 42,5 ore.
SUA, Germania și Marea Britanie nu au prins locuri în Top 20, ocupând pozițiile 22, 23 și 24.
România nu a fost evaluată în acest studiu.
Două dintre țările cu mulți rezidenți români, Spania și Italia, se află pe locurile 27, respectiv 49.
În subsolul clasamentului se află Cipru, Egipt și Turcia, care pot fi astfel considerate destinații mai puțin recomandate expaților.
Despre Turcia, aflată pe ultimul loc, un expat german afirmă că îl deranjează ”insecuritatea locului de muncă, inflația generală și instabilitatea economică”.
Egiptul, care ocupă penultimul loc, nemulțumește de asemenea din mai multe puncte de vedere. Astfel, 43 la sută dintre expați se declară nemulțumiți de jobul lor, iar 37 la sută spun că echilibrul dintre viața profesională și cea personală este precar.
Despre Cipru, țară aflată pe antepenultima poziție, un expat libanez a spus: ”Oportunitățile de muncă pentru străini sunt rare, în special pentru studenți”.
Iată, mai jos, clasamentul complet al țărilor evaluate în studiul Swiss InterNations.
Citește și Cât câștigă un angajat la bancă în 2025. Nimeni nu se aștepta la asemenea venituri
1. Danemarca
2. Arabia Saudită
3. Belgia
4. Olanda
5. Luxemburg
6. Emiratele Arabe Unite
7. Australia
8. Mexic
9. Indonezia
10. Austria
11. Irlanda
12. Panama
13. Norvegia
14. Vietnam
15. Cehia
16. Suedia
17. Polonia
18. Brazilia
19. Qatar
20. Elveţia
21. Oman
22. SUA
23. Germania
24. Marea Britanie
25. Noua Zeelandă
26. Columbia
27. Spania
28. Costa Rica
29. Singapore
30. China
31. Kenya
32. India
33. Thailanda
34. Malta
35. Franţa
36. Hong Kong
37. Coreea de Sud
38. Chile
39. Canada
40. Africa de Sud
41. Bahrain
42. Ungaria
43. Portugalia
44. Filipine
45. Japonia
46. Finlanda
47. Malaezia
48. Grecia
49. Italia
50. Kuweit
51. Cipru
52. Egipt
53. Turcia