„Vânzările de case de lemn sunt foarte slabe. Motivul pentru care nu mai sunt căutate este acela că piaţa este suprasaturată de case construite deja înainte de criză. Vânzările de case de vacanţă au dispărut definitiv, iar ce se mai vinde acum sunt casele folosite ca rezidenţă. La fel şi exporturile au dispărut„, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Ştefan Lipoviceanu, reprezentant al Drumon Sistem Construction.
Unele firme, mai norocoase, au înregistrat vânzări la jumătate. „În ultimii doi ani, vânzările au scăzut cu 40-50%. Clienţii se orientează către ceea ce este ieftin, nu contează ce, ieftin să fie”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET Kis Akos, reprezentant Selenahouse.
Preţul unei case construite după tehnologie americană, pe structură de lemn, cu panouri tip sandwich, a ajuns la aproximativ 470 de dolari pe metrul pătrat construit, la cheie. „În perioada de boom imobiliar, metrul pătrat de casă, construită pe structură de lemn, ajunsese la 450 de euro metrul, acum preţul este de aproximativ 320 de euro metrul pătrat„, a precizat Ştefan Lipoviceanu.
„La noi preţul nu a scăzut pentru că lemnul s-a scumpit în permanenţă. Preţul pătrat de casă de lemn, la cheie, este 450 de euro”, a spus Kis Akos.
Cum se contruieşte o casă cu pereţi tip sandwich
Pereţii casei pe structură de lemn vor fi construiţi din panouri de diferite mărimi, umplute la mijloc cu vată minerală, de aici şi denumirea de sandwich. La interior, aceste panouri pot fi îmbrăcate cu rigips sau lambriuri. „La fel de bine o casă cu structură de lemn poate avea ca pereţi exteriori panouri tip OSB, iar la interior gips carton. Peste pereţii din OSB se poate monta polistiren. La interior, înainte de montarea pereţilor constituiţi din rigips se montează vată minerală”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana, administrator Policons Group.
Avantajele casei din lemn
Principalul avantaj la ridicarea unei case din lemn este durata de constructie a acesteia. „Ridicarea scheletului din lemn durează două săptămâni, o săptămână durează învelirea casei şi finisajele, iar dacă se lucrează repede şi la fundaţie, o casă de 100 de metri pătraţi construiţi poate fi dată în folosinţă cam într-o lună jumate„, a mai spus Kis Akos, reprezentant Selenahouse.
Un alt avantaj, ar fi acela că o locuinţă din lemn se încălzeşte mult mai repede. „Un alt avantaj pentru acei care vor să îşi cumpere o casă de lemn este elasticitatea acestui material, care nu permite apariţia fisurilor în pereţi, amortizează vibraţiile şi absoarbe undele seismice”, a spus Ciprian Ana.
Dezavantajele casei din lemn
„Unul dintre dezavantajele cumpărării unei case din lemn este faptul că podelele trebuie oarecum izolate fonic. Dacă ai copii şi sar pe podea, mai ales la etaj, duşumeaua trepidează şi scoate zgomot”, a amintit Ciprian Ana.
Casele de lemn au o durată de viaţă de 100 de ani. „Focul nu mai constituie o problemă. Selenahouse comercializează case de lemn tratate cu insecticid împotriva insectelor şi tratate cu soluţii ignifuge împotriva incendiilor”, a mai spus Kies Akos.