Este vorba de 88 de autoşasiuri de transportoare amfibiu blindate produse în 1971 şi de cinci Tera, care au fost scoase din uz, scrie monitorulbt.ro. Iniţial, licitaţia s-a adresat companiilor din domeniul apărării, dar cum niciuna nu a fost interesată pentru a le lua şi moderniza, s-a trecut la a doua fază a licitaţiei care a presupus demilitarizarea acestora şi vânzarea către societăţile comerciale pentru fier vechi. Cum nici la această licitaţie nu s-a găsit cumpărători, autoşasiurile blindatelor sunt tăiate şi vândute ca deşeuri. Potrivit anunţului de pe site-ul Romtehnica, preţul de pornire al licitaţiei pentru cele 88 de autoşasiuri TAB 71 a fost de 9.471 de lei, iar cele cinci TERA 71 la 7.770 de lei.
Citeşte şi Un militar a căzut de la etajul 7 al unui hotel şi a murit
La aceeaşi licitaţie au fost scoase la vânzare şi zeci de obiecte de inventar. Este vorba de periscoape şi aparate de vedere pe timp de noapte. Cele 75 de periscoape de infanterie au fost scoase la licitaţie cu un preţ iniţial de 196 de lei, în timp ce cele 37 de aparate de vedere pe timp de noapte, de tip AON-1, AON-3, AON-TKN, erau evaluate la 2.920 de lei bucata.
În general, cea mai mare parte din dotarea armatei care a depăşit gradul de uzură fizic şi moral ajunge să fie vândută la fier vechi, dar o parte din armament, în special, tunuri şi afeturi, sunt cerute şi de autorităţile locale pentru a fi expuse în public. În acest caz, autoritatea locală trebuie să se adreseze Ministerului Apărării, care decide ce şi cum va fi cedat. Apoi, armamentul respectiv este dus la po unitate militară, unde este demilitarizat în sensul de a nu mai putea fi folosit niciodată în scop militar