Mai mult decât atât, se pare că modul în care privim faptul că îmbătrânim poate influența decisiv speranța de viață, ceea ce înseamnă că putem trăi cel puțin 7 ani în plus. Tot ce trebuie să faci este să privește pozitiv orice ți se întâmplă.
Acest lucru înseamnă, de fapt, că frica înaintării în vârstă poate provoca anxietate sau depresie, iar gândurile negative pot influența decisiv cât mai avem de trăit pe această planetă.
„O perpectiva optimistă asupra senectuții noastre ar ajută la creșterea longevității cu încă șapte ani”, spune specialistul în geriatrie Becca Levy. Ea a mai explicat pentru publicația online mindbodygreen.com cum ajung gadurile să schimbe cursul celular, stimulând puterea de regenerare și forță de acțiune la nivel imunitar.
Atunci când a vizitat țara cu cea mai mare speranță de viață, adică Japonia, specialistul în geriatrie a observat că oamenii aveau o atitudine diferită față de îmbătrânire.
„Ei celebrează senectutea și o văd că pe un dar divin, chiar știu să fie fericiți atunci când sunt bătrâni. În Statele Unite, oamenii au o cu totul altă perspectiva și se feresc de bătrânețe. Ei o percep diferit și se gândesc cu teamă la ea”, a spus Levy.
„Toate aceste diferențe legate de modul lor diferit de gândire m-au determinat să studiez mai mult. Am vrut să înțeleg mai bine cum pot influență convingerile pozitive procesul nostru de îmbătrânire și longevitatea.”
Levy a descoperit, după câțiva ani de studiu, câteva lucruri interesante. „În toată perioada mea de cercetare m-a ajutat enorm un studiu realizat temeinic la Oxford de sociologul Robert Atchley.
Concluziile au la bază observații realizate în cadrul mai multor comunități de oameni cu vârste de peste 50 de ani. Așadar, experiență sociologului m-a ajutat să înțeleg mai ușor cât e de important să gadim și să vedem bătrânețea că pe o perioada fericită a vieții, se arată pe site-ul andreearaicu.ro.
În timpul studiului pe care l-a realizat, specialistul a întrebat subiecții cu privire la concepția lor despre bătrânețe, așa că am putut află exact cât de deschiși erau să nu către această etapă finală a vieții.”
Mai mult decât atât, Levy a luat în calcul încă o sursă de încredere ce i-a permis să conchida și alte câteva aspecte relevante: „Ce am descoperit a fost de-a dreptul uimitor! Un sondaj realizat de Național Death Index, care ține evidență decedatilor din SUA m-a ajutat să văd exact cum speranța de viață a subiecților lui Robert, chestionați anterior pentru studiul realizat la Oxford, fost mai mare decât a celor care încă nu lucraseră cu acesta la concepția că bătrânețea e o etapă frumoasă.
Mai exact, ei au trăit cu circa 7,5 ani mai mult decât cei care nu au participat la studiu. Așa am început să cred cu tărie că o concepție pozitivă asupra îmbătrânirii te poate ajută de fapt să trăiești mai mult”, a explicat specialistul american Becca Levy.