Vreme capricioasă. Ziua de vineri va începe cu o dimineață răcoroasă în est și centru, unde minimele vor atinge valori de 4 – 6°C în zonele de vale, dar și cu ploi locale în Oltenia, Muntenia, Banat și Crișana. După-amiaza, temperatura va urca până la 23 – 25°C în vestul țării și 16 – 22°C în celelalte regiuni, iar spre seară sunt posibile averse și furtuni în vest.
De asemenea, vântul va prezenta intensificări temporare în sud-vest, centru și nord, iar în sudul Banatului vor fi perioade cu vânt puternic, ce va atinge viteze de până la 70 – 90 km/h la rafală.
Se întorc ploile torenţiale. Un ciclon îmbibat cu furtuni aduce precipitaţii diluviene
Sâmbătă, ne putem aștepta la câteva averse locale, mai ales în nord și est, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ, cu excepția zonelor de munte. Termometrele vor arăta peste 25°C în zonele de câmpie din jumătatea vestică a țării și 16 – 24°C în restul teritoriului.
Aerul cald va cuprinde toată țara duminică. Sub Soarele puternic de mai, cu valori ale indicelui UV cuprinse între 5 și 7, temperaturile vor depăși pragul unei zile de vară în majoritatea regiunilor. Cel mai cald va fi în vest și sud-vest, unde sunt așteptate maxime între 26 și 28°C, iar izolat posibil chiar și mai cald.
Chiar dacă vremea va fi frumoase și însorite din prima parte a zilei, riscul de ploi torențiale și furtuni va crește după-amiaza și seara, mai ales la munte și în vestul țării.
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România: ”Vreme de vară, temperaturile vor fi în creștere”
Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat de când vine vara în România şi a prognozat temperaturi de până la aproape 30 de grade Celsius în luna mai.
„De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere și da, putem să confirmăm, pe baza datelor din acest moment, că maximele pot ajunge până la 27-28 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, dar în special cele extracarpatice.
Până atunci, mai discutăm și de fenomene meteorologice care fac obiectul unei atenționări meteorologice de cod galben începând din această dimineață, de la ora 10:00 până mâine seară, la ora 23:00 pentru sudul Banatului, Transilvaniei, dar și zona Carpaților Meridionali.
În aceste zone, vântul va avea intensificări la rafală de 55-65 km/h, iar temporar peste 70-80 km/h.
În același timp, un cod portocaliu până mâine la ora 12:00 și vizează județul Caraș-Severin, unde vitezele vor avea limite cuprinse între 80 și 85 km/h, temporar peste 90 km/h. Din punct de vedere termic, așa cum menționam, de la o zi la alta, începând de la sfârșitul acestei săptămâni, vorbim de valori de temperaturi în creștere.
Dacă astăzi contăm pe 15-24 de grade, de sâmbătă deja contăm pe valori de până la 27 de grade, duminică 28 de grade.
Şi săptămâna viitoare, vorbim de același ecart care va caracteriza, mai ales în regiunile extracarpatice, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit inclusiv în Capitală, maxime de peste 25-26 de grade Celsius, pragul unei zile de vară”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, joi, la Antena 3
Vreme capricioasă în România, până în iunie. Prognoza meteo ANM pentru perioada 13 mai-10 iunie 2024
Temperaturile și cantitățile de precipitații vor fluctua de la o săptămână la alta, după cum arată prognoza ANM.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat estimările pentru intervalul 13 mai – 10 iunie.
Vremea în săptămâna 20 – 27 mai
Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații se vor situa peste cele normale pentru această perioadă în vestul și sud-vestul teritoriului, în timp ce în rest vor fi în general apropiate de mediile multianuale.
Vremea în săptămâna 27 mai – 3 iunie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare local în estul și sudul țării.
Vreme caldă în săptămâna 3 – 10 iunie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.