„Prima zi a ultimei luni din toamna 2019 va debuta printr-o vreme uşor mai rece decât în mod în obişnuit, având în vedere că temperaturile maximele în tară se vor situa între 6-13 grade, nopţile şi dimineţile vor fi în general reci cu minime apropiate de pragul de înghet şi uşor sub pragul de îngheţ în depresiunile din estul Transilvaniei şi zona Moldovei. În următoarele două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, vom inregistra valori în creştere ale temperaturii, şi vorbim deja de valori cuprinse între 6 şi 17 grade. De asemenea, se anunţă nopti si dimineti reci, pentru că deja ne aflăm în ultima luna a toameni, şi precipitatii slabe in vest, centru si nord”, a declarat Elena Mateescu, directorul executiv la Administratia Nationala de Meteorologie, la România TV.
Săptămâna 4-11 noiembrie va fi caracterizată în general de vreme in incalzire în majoritatea regiunilor, maximele cresc de la o zi la alta, astfel încât pe parcusul întregii săptămâni să avem valori de 15-25 grade Celsius, mai cald în extremitatea sudică a ţării.
„Ne putem apropia de pragul unei temperaturi maxime ce caracaterizează o zi de vara în România. Actualizările urmatoarelor patru saptamani caracterizeaza saptamana 4-11 noiembrie ca fiind una deosebit de calda în cea mai mare parte a ţării, luand in considerare abaterile termice pozitive faţă de mediile specifice acestei săptămâni de pana la 6 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sud şi vest a ţării”, a explicat Elena Mateescu.
„Din punct de vedere pluviometric vorbim de o săptămână 4 – 11 noiembrie caracterizată de un regim deficitar, cu cele mai mari valori in sud, sud-est şi est a tarii”, a mai spus meteorologul ANM.
„Vestea buna este ca urmatoarea saptamana va fi calda si din pacate cu o tendinta pe precipitatii prin absenta lor, conditii in care este posibil sa vorbim din nou de seceta. În buna parte din tara si din pacate in extindere si in accentuare”, a mai explicat meteorologul.
„Săptămâna 11-18 noiembrie pastreaza acelasi semnal în ceea ce priveşte regimul de temperaturi, însa abaterile sunt mai mici faţă de săptămâna anterioară. Din punct de vedere al precipitatiilor, vorbim de precipitaţii apropiate de normele climatologice”, a mai afirmat Elena Mateescu.
Urmatoarea saptamana 18-25 noiembrie se caracatrizează de asemenea prin valori medii ale temperaturilor medii uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. La fel şi cantităţile de precipitatii.
În ultima săptămâna din noiembrie şi primele două zile din decembrie vorbim de un regim de temperaturi apropiat de normal si un regim de precipitatii, la fel.
„Trebuie să luăm în considerare că ultima luna a toamnei înregistreaza în mod obişnuit valori de temperaturi usor mai coborate comparativ cu luna octombrie. Dacă în octombrie vorbim de temperaturi medii multianuală de 9,8 grade, noiembrie înregistrează o temeperatură medie de 3,8 grade. Acelasi lucru îl vom resimţi şi în decembrie pentru ca vorbim de o medie negativă de -0,8 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.