După o lună decembrie deosebit de călduroasă, temperaturile au scăzut cu multe grade în ianuarie. Nimic anormal pentru această perioadă a anului, însă temperatura exterioară are influență asupra sănătății. Pentru a înțelege influența frigului asupra sănătății pacienților, cercetătorii germani au examinat 1.700 de persoane din orașul Jena, asociind apoi starea lor de sănătate cu buletinele meteorologice realizate cu trei zile înaintea spitalizării fiecărui bolnav ca să vadă dacă au existat schimbări notabile în condițiile climatice, scrie metronews.fr. Ei au ajuns la concluzia că nu este nevoie de o scădere vertiginoasă a temperaturilor exterioare, ci doar de cel mult 2,9 grade Celsius, pentru creșterea riscului de AVC cu 11% în primele două zile după răcire. La pacienții care prezintă un risc deosebit (având colesterolul mărit, fumători ș.a.), riscurile cresc până la 30%.
Observând pacienții, cercetătorii au constatat că frigul are tendința să complice circulația sanguină și, prin urmare, să favorizeze apariția cheagurilor. Acestea pot bloca rapid canalele care irigă creierul. În plus, frigul poate duce la îngustarea vaselor sanguine și la creșterea presiunii arteriale, factori extrem de periculoși care sporesc semnificativ riscul unor atacuri cerebrale.
Ce se poate face, totuși, împotriva frigului?
Câteva măsuri de prudență pot fi salvatoare. Mai ales persoanele cu risc trebuie să fie atente la cel mai mic semn de avertizare. Printre simptomele generale ale accidentului vascular cerebral se numără o stare de amorțeală, slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburări de vedere la un ochi sau la ambii (vedere neclară, încețoșată, cu pete, vedere dublă sau pierderea vederii), confuzie, tulburări de vorbire sau de înțelegere a cuvintelor celorlalți, tulburări de mers, amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării, dureri de cap severe.
Persoanelor cu risc de AVC li se recomandă mișcare în aer liber, dar cu moderație, mai ales în cazul în care nu sunt foarte sportive.
Meteorologii anunţă că, după căderile masive de zăpadă, vin trei zile cu ger năprasnic.
Citeşte: Ceai şi supă caldă pentru oamenii străzii. Meteorologii anunţă trei zile cu ger năprasnic
În intervalul 18 ianuarie, ora 23.00 – 21 ianuarie 2016, ora 10.00, se vor înregistra temperaturi extrem de coborâte. Gerul se va manifesta cu precădere noaptea şi dimineaţa, dar pe timpul zilelor vântul va înregistra intensificări care vor face ca temperaturile resimţite să fie mult mai mici.
În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea regiunilor. În sudul, estul şi centrul ţării vor fi temperaturi maxime preponderent negative, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger, cu minime de -15….-10 grade, iar izolat în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei se vor înregistra valori termice în jurul a -20 grade.
În noaptea de luni spre marţi (18/19 ianuarie) şi în prima parte a zilei de marţi (19 ianuarie), în Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei, temporar, vântul va mai avea intensificări, cu viteze de 45…50 km/h, izolat peste 60 km/h în zona litorală, spulberând zăpada depusă în zilele precedente. Vremea se va menţine deosebit de rece, local geroasă noaptea şi dimineaţa pînă în jurul datei de 26 ianuarie.
Până luni la oa 18.00 este în vigoare o avertizare cod galben de ninsori pentru mai multe judeţe. În 16 judeţe şi în Bucureşti şcolile au fost închise din cauza vremii.