Cod portocaliu de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş
Principalele riscuri sunt reprezentate de prezența plăcilor de vânt, în special pe versanții sudici, sud-estici și sud-vestici, iar în locurile adăpostite de depozitele de zăpadă formate prin acumulare. Chiar și la supraîncărcări mici, pot fi declanșate avalanșe pe versanții suficient de înclinați, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, avalanșele pot antrena un volum mai însemnat de zăpadă, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Stratul de zăpadă
La suprafață se găsesc plăci de vânt, formate peste un strat de zăpadă relativ recentă, puțin stabilizat. În zonele adăpostite, depozitele de zăpadă pot depăși 1-1.5 m.
Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Vreme rece în toată ţara în următoarele zile. Unde va mai ninge
În Munţii Făgăraş, principalele riscuri sunt reprezentate de stratul instabil de zăpadă din partea superioară a stratului,
format prin acumulări din episoadele recente de ninsori, precum și de plăcile de vânt, formate în special pe versanții sudici, sud-estici și sud-vestici. La supraîncărcări mici se pot declanșa avalanșe pe versanții înclinați, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, acestea pot antrena un volum însemnat de zăpadă.
Stratul de zăpadă
În partea superioară, zăpada căzută recent, măsurând pe alocuri 50-70 cm, s-a tasat și compactat și este depusă peste straturile mai vechi, relativ stabile. Pe fondul vântului care a bătut în ultimele zile din sector predominant nordic, s-au format noi plăci de vânt. În locurile adăpostite, depozitele de zăpadă măsoară pe alocuri peste 2-3 metri.