Duminică, vremea se răceste şi în regiunile extracarpatice, cu până la 10 grade fără de ziua de sâmbătă. Astfel, amiaza nu aduce mai mult de 15 grade în termometre în extremitatea de sud-vest plecând de la numai 5 grade în nordul Moldovei. Norii acoperă toată jumătatea de sud a ţării unde, îndeosebi după-amiaza şi seara, lasă ploi pe arii extinse, iar izolat în Lunca Dunării cantităţile de apă depăşesc 15…20 l/mp. În celelate zone se arată şi soarele din când în când de printre nori şi plouă izolat. La munte, în schimb, iar dimineaţa posibil şi în Subcarpaţii Moldovei, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul suflă cu putere în regiunile sudice, sud-estice şi la munte şi trecător şi prin extremitatea de vest.
Duminică, vremea schimbă foaia şi în Capitală unde termometrele nu strâng mai mult de 13 … 14 grade faţă de cele 21…22 de grade înregistrate sâmbătă. În plus, este înnorat şi plouă, mai ales după-amiaza, iar vântul îşi face simţită prezenţa accentuând senzaţia de rece.
Citeşte şi Vremea este schimbătoare în aprilie. Ce temperaturi vor fi în ţară. VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI
Săptămâna debutează cu vreme rece pentru data din calendar. Meteorologii anunţă maxime termice cu până la 6…8 grade mai coborâte faţă de ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal în această perioadă. Se vor înregistra cel mult 6 grade în partea de nord a Moldovei mergând până 13…14 grade în Transilvania şi Muntenia. Soarele va împărţi cerul cu norii şi pe alocuri va mai ploua slab, în special în partea de sud a ţării, în timp ce la munte şi trecător, posibil şi prin nordul Moldovei sunt precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul continuă să fie mai alert în zona montană înaltă, dar şi în regiunile estice şi sud-estice.
În Bucureşti, luni, vremea este rece, cu o maximă de 12…13 grade faţă de cele 18…19 grade pe care ar trebui să le strângă termometrele în această perioadă a anului. Norii continuă să stăpânească cerul şi trecător este posibil să mai scuture câţiva stropi de ploaie. Vântul este ceva mai agitat dimineaţa, apoi slăbeşte însă treptat în intensitate.
Vremea dă semne ca s-ar încălzi uşor pe parcursul zilei de marţi. Vor predomina norii şi va ploua pe arii extinse în jumătatea vestică a ţării şi izolat în restul teritoriului. În zona montană înaltă precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul mai are putere prin vest şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor pleca de la 9 grade în Bucovina şi vor ajunge la 17 grade în Lunca Dunării.
Marti, se mai încălzeşte puţin în Capitală. Amiaza aduce aproximativ 15 grade în termometre. Cerul va fi acoperit de nori şi din când în când se vede şi soarele, dar nu este exclus ca spre seară să-şi facă apariţia câţiva stropi de ploaie, dar vântul este destul de liniştit.
Mijlocul săptămânii aduce temperaturi în creştere uşoară, astfel că vremea va fi normală din punct de vedere termic pentru această perioadă, cu maxime între 10 şi 18 grade, pentru ca spre sfârşitul săptămânii să ajungem din nou la valori uşor peste 20 de grade mai ales la câmpie, în vestul sudul ţării. Ploile, deşi în general slabe cantitativ, sunt prezente pe arii extinse în majoritatea regiunilor.
Vremea se răceste şi în regiunile extracarpatice, cu până la 10 grade faţă de ziua de sâmbătă. Astfel, amiaza nu aduce mai mult de 15 grade în termometre în extremitatea de sud-vest plecând de la numai 5 grade în nordul Moldovei. Norii acoperă toată jumătatea de sud a ţării unde, îndeosebi după-amiaza şi seara, lasă ploi pe arii extinse, iar izolat în Lunca Dunării cantităţile de apă depăşesc 15…20 l/mp. În celelate zone se arată şi soarele din când în când de printre nori şi plouă izolat. La munte, în schimb, iar dimineaţa posibil şi în Subcarpaţii Moldovei, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul suflă cu putere în regiunile sudice, sud-estice şi la munte şi trecător şi prin extremitatea de vest.
În centrul ţării norii domină cerul şi numai trecător lasă să se vadă puţin şi soarele, iar prin estul şi sud-estul regiunii plouă slab. Amiaza vine cu temperaturi modeste: 10 grade vor fi în Miercurea Ciuc, 13 în Braşov şi 14 grade la Sibiu şi Târgu Mureş.
Mai sus, spre nord-vest, deşi şansele de ploaie vor fi reduse şi norii lasă să treacă câteva raze de soare, temperatura nu trece în orele amiezii de 12 grade în Cluj-Napoca şi Satu Mare şi 11 grade în Oradea.
Cerul este înnorat şi în regiunile vestice, dar nu aveţi nevoie de umbrele. Vântul este însă ceva mai sprinten, iar termometrele strâng numai 12…14 grade pe tot parcursul zilei, adică puţin mai rece decât ar trebui să fie în această perioadă din an.
În Oltenia, vremea schimbă foaia, iar locuitorii de aici au nevoie duminică de umbrele ţi haine mai groase. Norii stau grămadă pe cer şi ploile se extind dinspre sudul regiunii, mai ales în a doua parte a zilei. În Lunca Dunării se pot strânge cantităţi de apă ceva mai însemnate, iar vântul prinde putere. Vor fi 12 grade în Craiova şi Slatina şi aproximativ 14 grade în zona deluroasă.
Norii şi ploile ţin agenda zilei şi în jumătatea de vest a Munteniei. Plouă mai ales în sudul regiunii, unde şi cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar vântul suflă cu putere. Temperaturile scad cu 8…10 grade faţă de sâmbătă, astfel duminică nu se strâng mai mult de 12…13 grade.
Vremea este mohorâtă şi mai rece în partea de sud-est a ţării unde şi vântul îşi face simţită prezenţa, accentuând senzaţia de rece, mai ales că nu sunt anunţate mai mult de 12…13 grade în orele amiezii şi doar 10 grade pe litoral.
Şi locuitorii din Moldova au parte de o zi înnorată, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul este mai sprinten prin sudul zonei, iar temperaturile sunt scăzute pentru data din calendar: 6 grade în Bucovina, 10 grade în Iaşi şi 12 grade în Focşani.
Vremea se va răci în zonele montane, la amiază termometrele vor indica 4 grade la Semenic şi la Sinaia cota 1500 şi 6 la Predeal şi Păltiniş. Iar soarele este tot mai scump la vedere şi, pe măsură ce norii acoperă cerul, spre după-amiază, apar şi precipitaţiile, pe arii extinse în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, unde izolat vorbim despre cantităţi de 15…20 l/mp. Iar vântul suflă şi el tot mai tare pe măsură ce ne ridicăm spre altitudini mai mari. Cât despre iubitorii sporturilor de iarnă, trebuie să spunem că la Predeal zăpadă s-a topit complet, la Păltiniş mai sunt doar 12 cm de strat, în schimb la Semenic încă se menţin 80 de cm, iar la Sinaia cota sunt 35 de centrimetri. Riscul de avalanşă este în continuare moderat la altitudini frecventate de turişti, vorbim de echivalentul codului galben până la 1800 de metri, iar mai sus riscul este mare, gradul 4, echivalent al codului roşu. Nu pentru multă vreme însă, căci jumătatea primăverii bate la uşă, iar zăpada se va topi în ritm tot mai accelerat.