Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe alerte de călătorie în ţări europene, atenţionând românii care se află în aceste zile în afara graniţelor cu privire la condiţiile meteo nefavorabile.
În Polonia, autorităţile au emis joi o serie de alerte privind înrăutăţirea condiţiilor meteo. Se vor semnala vânt puternic, ninsori şi temperaturi extrem de scăzute, care pot coborî până la -25 de grade Celsius.
Vântul foarte puternic va afecta voievodatele Pomerania de Vest, Pomerania, Wielkopolska, Opolskie, Dolnosląskie, Kujawsko-Pomorskie. Căderi intense de zăpadă şi furtuni se vor semnala în voievodatele Małopolska (gradul 1), Świętokrzyskie (gradul 1) şi Podkarpackie (gradul 2). Temperaturi foarte scăzute şi polei se vor înregistraţi în voievodatele Zachodniopomorskie (alerta gradul 1), Pomorskie (avertisment gradul 1), Kujawsko-Pomorskie, (avertisment gradul 1); temperatura va scade brusc în toată ţara, local se pot înregistra -25 grade Celsius.
O alertă de călătorie a fost emisă şi pentru Croaţia, unde se va înregistra o scădere puternică a temperaturilor însoţită de ninsori şi vânt puternic. Astfel, începând din data de 05 ianuarie 2017 regiunile Rijeka – Kvarner, centrul și sudul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt și cod galben de temperaturi scăzute. De la aceeași dată regiunea capitalei Zagreb, partea de est a țării – Slavonia, regiunile Karlovac, Gospic și Knin aflate în centrul țării se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de ninsoare și temperaturi scăzute.
Prognozele meteorologice indică menținerea acestor condiții atmosferice până la începutul săptămânii viitoare.
De asemenea, din cauza nivelului ridicat al traficului rutier specific sărbătorilor de iarnă pot exista creșteri ale timpilor de așteptare la granițe, în special pe ruta autostrăzii A3 ce leagă punctele de frontieră cu Serbia și Slovenia.
Pe teritoriul Croaţiei, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).
Şi în Danemarca sunt anunţate fenomene meteo severe. Autorităţile localeau avertizat că în perioada 5-7 ianuarie 2017 în întreaga ţară vântul va sufla puternic (viteză medie de 30 m/s) și va exista risc de inundații în zonele costiere din sudul, centrul și estul țării (Sjæland – inclusiv Copenhaga, sud-estul Iutlandei, Møn, Funen, Lolland-Falster, Ærø, Langeland și Bornholm). În aceste regiuni, se anticipează creșteri ale nivelului mării cuprinse între 1,3 și 1,8 m, un record în ultimul secol.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
În Italia Serviciul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anunțat o scădere severă a temperaturii, îndeosebi în centrul și sudul Peninsulei, pentru perioada 5-7 ianuarie 2017.
Se vor semnala vânturi puternice în majoritatea zonelor țării, precum și precipitații sub formă de ninsoare în sudul țării și în Sicilia.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.