Vremea în decembrie 2024: şanse mari de peisaj feeric de Moş Nicolae

Luna decembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal, dar fără un decor autentic de iarnă în cea mai mare parte a țării. Totuși, șansele de ninsori cresc după Sf. Nicolae.
Filip Stan
28 nov. 2024, 20:10
Vremea în decembrie 2024: şanse mari de peisaj feeric de Moş Nicolae

Vremea în decembrie. Prima lună de iarnă începe într-o notă ușor diferită față de ultimii ani. Persistența unor zone de înaltă presiune împiedică, pe moment, ca aerul mai cald dinspre Atlantic să ajungă în regiunea României și favorizează apariția inversiunilor de temperatură, care mențin o vreme rece și mohorâtă în zonele joase de relief, scrie meteoradar.ro.

Temperaturile maxime estimate de modelul german ICON pentru luni, 2 decembrie. De aceea, în prima săptămână din decembrie mercurul din termometre nu va depăși decât local pragul de 10°C, în câteva zone din sudul și sud-vestul țării, în timp ce în nord, centru și nord-est maximele vor fi cuprinse între 0 și 6°C.

Vine viscolul în România! Meteorologii AccuWeather au emis alertă de ninsori puternice

Șansele de precipitații vor fi reduse în prima parte a săptămânii, dar vor crește spre sfârșitul acesteia. În general, se pare că vor predomina ploile în afara zonelor de munte, dar vor fi posibile și intervale cu ninsoare în unele regiuni.

Modelul european ECMWF anticipează ninsori în unele regiuni în jurul datei de 7 decembrie.A doua săptămână din decembrie promite o vreme destul de umedă, cu temperaturi apropiate de valorile normale pentru această perioadă a anului. Nu sunt excluse ninsori pe areale extinse, dar contextul dinamic favorizează mai degrabă o vreme schimbătoare, cu precipitații sub toate formele.

Vine iarna în București! Când vor cădea primii fulgi în Capitală. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza

Activitatea ciclonică din Atlantic pare să se intensifice tot mai mult după mijlocul lunii, iar acest lucru determină, de regulă, o încălzire a vremii în țara noastră.

Totuși, extinderea unui câmp anticiclonic peste partea sudică a Europei, anticipată de unele modele de prognoză, poate aduce nopți reci și ceață în zonele joase, iar estimările actuale nu indică nici pe departe anomaliile uriașe de temperatură din anii anteriori.

Se schimbă vremea. Meteorologii anunţă când vom putea face oameni de zăpadă! Culoar de aer cald până în Arctica

Un amplu transport de aer cald, un anticiclon, a adus o încălzire semnificativă a vremii chiar și în nord-estul rece al Europei, ajungând acum până la Oceanul Arctic.

Un nou episod de iarnă în România, vremea se schimbă brusc. ANM anunţă cum va fi vremea până la Crăciun

Animația de aici arată cât de repede aerul cald își „curăță” un coridor până la Oceanul Arctic. Cu toate acestea, în nord-vestul și sud-estul continentului, vremea a rămas destul de rece.

Deși aerul s-a răcit semnificativ în lunga sa călătorie către regiunea polară, el provoacă și astăzi un dezgheț, chiar și pe coastele din nordul Rusiei.

Ciclonul Caetano a adus ninsori din Franța până în România. Elena Mateescu, director ANM, anunţă vreme crâncenă de alegeri

Anticilon adus de curenţi din Insulele Canare

Aerul cald adus de anticiclon, originar din zona maritimă din jurul Insulelor Canare, a ajuns acum chiar și în Oceanul Arctic. Încălzirea s-a resimțit și în România, mai ales în jumătatea vestică și sud-vestică a țării, unde temperaturile au urcat, ziua, până la 10 – 12°C. În schimb, frigul a persistat mai bine în regiunile estice, unde maximele termice se mențin mult mai modeste, în jur de 3 – 5°C.

Directorul ANM Florinela Georgescu a precizat că vom avea „un sezon mai extins de iarnă”, care urmează să înceapă din luna noiembrie și se va termina în martie.

Despre cum va fi vremea în perioada sărbătorilor de iarnă, aceasta a transmis că se va depune zăpada la munte în continuare, însă nu sunt foarte multe șanse să ningă și în zonele de câmpie.

„E puțin probabil să apară ninsoarea în zonele de câmpie, pentru că temperaturile s-ar putea menține ușor peste normalul acestei perioade”, a spus Florinela Georgescu, astfel că vom avea anticiclon în sud poate şi de sărbători.

Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a transmis Florinela Georgescu, director ANM.

Unde avem strat de zăpadă

Ce urmează după anticiclon. Când va ninge în această iarnă. La Nina va persista în Europa până la primăvară

Noile date arată o creștere a cantității de zăpadă în Europa, potrivit Severe Weather. Fenomenul La Niña va aduce aer rece din Pacific.

Numită și „faza rece” a fenomenului ENSO (El Nino Southern Oscillation, Oscilația sudică El Nino), La Nina se referă la reducerea temperaturii de la suprafața oceanului în centrul și estul Pacificului ecuatorial.

Fazele ENSO influențează  precipitațiile tropicale, tiparele de presiune și dinamica complexă dintre ocean și atmosferă. Sunt afectate și cantitățile de zăpadă care vor cădea iarna aceasta.

Cum va fi iarna 2024-2025 în Europa

Scăderile de temperatură sunt însoțite de schimbări semnificative în circulația atmosferică tropicală, inclusiv modificări ale tiparelor de vânt, presiunii și precipitațiilor.

Potrivit sistemelor de prognoză ECMWF și UKMO, media sezonieră arată zăpadă sub medie pe cea mai mare parte a continentului. Însă cele mai recente date arată de fapt mai multe ninsori decât prognoza anterioară.

În comparație cu datele de prognoză din septembrie, datele din octombrie arată căderi mai mari de ninsoare în Europa centrală și de vest.

Decembrie 2024

Sunt așteptate mai puține ninsori decât în ​​mod normal pe cea mai mare parte a Europei. Excepție face nordul Europei.

Ianuarie 2025

Continuă potențialul redus de zăpadă pe o mare parte a continentului. În ansamblu, prognoza este foarte asemănătoare cu luna anterioară, cu și mai puține ninsori în părțile centrale și nord-vestice.

Februarie 2025

Cresc șansele de ninsori în Europa, în special în centrul continentului. Însă cea mai marer parte a continentului va avea mai puțină zăpadă decât în mod normal.

Surpriza vine la finalul iernii. Prima lună de primăvară, luna martie, va aduce mai multe ninsori decât februarie în centrul și în sudul continentului.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
România continuă să conducă Europa la capitolul decese în accidente rutiere în 2024
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.