PROGNOZA METEO: Vestea bună este că răcirea este de scurtă durată şi că, atât în octombrie, cât şi în noiembrie şi decembrie, va fi mai cald decât normal.
„În toate cele trei luni, până la finele anului, vor fi temperaturile peste mediile multianuale. În octombrie, vom avea o medie de 16 grade, faţă de 11 – 14 în mod normal, în noiembrie vor fi mai mult de 5 – 8 grade Celsius, iar în decembrie peste 0 – 3 grade Celsius. De altfel, şi luna septembrie a fost foarte călduroasă. Au fost temperaturi ridicate, dar nu a fost totuşi cel mai călduros septembrie de până acum. De exemplu, în anul 1987, s-au înregistrat, în luna septembrie, 34 de grade Celsius. Cu toate acestea, ţinând cont că şi ultimele trei luni ale anului sunt mai călduroase decât normal şi vin după opt luni de căldură, în care temperaturile au fost peste norme, se poate spune că 2015 a fost cel mai călduros an la nivel global din istoria măsurătorilor meteorologice”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Marius Coţofan, directorul executiv al Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, pentru Cuget Liber.
Potrivit acestuia, în luna octombrie este posibil să plouă ceva mai mult, dar ceea ce nu este deloc rău, având în vedere că agricultura încă mai suferă de secetă.
„Precipitaţiile, în octombrie, vor fi puţin excedentare, însă încă este destul de puţin pentru rezerva de apă care este în Dobrogea. Sunt zone în care nu se poate ara şi însămânţa din cauza secetei. Ploile acestea sunt foarte puţine la deficitul care este. Ar fi nevoie de aproximativ 100 de litri de precipitaţii împărţite uniform, cu ploi continue şi liniştite. Deocamdată, însă, nu va fi aşa”, a mai spus directorul Centrului de Meteorologie.
Din noiembrie, încolo, deja începem să ne facem griji de geruri şi ninsori. Deocamdată, iarna se anunţă normală din punct de vedere al precipitaţiilor. Decembrie va fi cu temperaturi pozitive şi ninsori slabe. Chiar şi aşa, însă, nu este exclus să avem parte şi de câteva zile de furtuni.
„Este prematur să spunem cu trei luni înainte cum va fi vremea la iarnă. Totuşi, aşa cum a fost şi acum doi ani şi chiar şi anul trecut, vom avea două, trei viscole. Mai mult ca sigur, vor fi astfel de reprize, dar de scurtă durată. Nu putem să spunem de pe acum dacă va fi sau nu cod roşu de ninsori, dar vântul cu siguranţă îşi va face simţită prezenţa, pentru că el este specific acestei zone”, a mai spus Marius Coţofan.