O iarnă blândă în 2024-2025 ar putea crește cererea de gaze cu cel puțin 8-10 miliarde de metri cubi, iar una rece cu cel puțin 20-25 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice (OIES).
Cea mai recentă analiză trimestrială a OIES privind gazele arată că câteva zile de vreme rece în septembrie au reamintit cât de important poate fi impactul temperaturilor asupra cererii de gaze în toate sectoarele, în special în sectorul rezidențial și comercial.
Probabilitate crescută ca unele zone din Europa să aibă o iarnă mai rece
„La momentul redactării raportului, era încă prea devreme pentru a obține o prognoză meteo solidă pentru această iarnă, dar primele indicii arată o probabilitate ridicată ca Europa de Vest și Centrală să fie afectată de temperaturi mai scăzute decât anul trecut, din cauza fenomenului La Nina, deși temperaturile pot fi totuși mai ridicate decât media pe termen lung’, se arată în raport.
Raportul a precizat că piața mondială a gazelor se restrânge din nou, cererea din Asia determinând o redresare semnificativă.
În ciuda caracteristicilor fundamentale slabe din Europa, prețurile au crescut în al treilea trimestru al anului 2024 din cauza constrângerilor de aprovizionare și a concurenței sporite pentru GNL. Producția europeană a scăzut ușor, agravată de întreruperile conductelor din Norvegia, care au menținut prețurile ridicate la gaze.
Un talveg de altitudine aduce ploi, iar un anticiclon scade temperaturile până la limita îngheţului
Unul dintre principalii factori determinanți ai creșterii actuale a prețurilor este restrângerea pieței mondiale a GNL. Importurile asiatice de GNL au crescut în timpul verii, cu o cerere deosebit de puternică din partea Chinei, Indiei și Japoniei. În ciuda cererii reduse de gaze din Europa, prețurile au crescut din cauza ofertei limitate.
Piața rămâne vulnerabilă pe măsură ce se îndreaptă spre iarnă, cu posibilitatea ca un sezon mai rece să agraveze situația de deficit de gaze din Europa.
Raportul avertizează că La Nina ar putea aduce condiții mai reci, ceea ce ar duce la creșterea cererii de încălzire, în special după două ierni blânde care au redus presiunea asupra nivelurilor de stocare. Dacă temperaturile scad brusc, acest lucru ar putea declanșa noi creșteri ale prețurilor, pe măsură ce Europa se va strădui să umple stocurile, care sunt deja aproape de capacitate la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.
Dependența puternică a Europei de importurile de GNL, în special având în vedere limitele de reglementare privind flexibilitatea stocării, înseamnă că va continua să plătească o primă pentru aprovizionare, în special pe măsură ce concurează cu cererea în creștere din Asia.
În cazul în care iarna se va dovedi mai rece decât se preconizează, Europa ar putea fi nevoită să importe GNL suplimentar, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pe măsură ce piața mondială se va restrânge și mai mult.
Europa, care a consumat 550 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019, a consumat 534 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2020, 553 miliarde de metri cubi în 2021, 496 miliarde de metri cubi în 2022 și 465 miliarde de metri cubi în 2023.
Meteorologii EaseWeather anunță o lună noiembrie schimbătoare – cu ninsori, dar şi valuri de căldură
Meteorologii EaseWeather anunță că, în luna noiembrie, vom avea parte de o vreme cum n-a mai fost în România: ninsori, dar și temperaturi de vară. Așadar, o vreme capricioasă și care, în mod cert, îți încurcă destul de mult planurile pentru acea perioadă.
Putem observa din imaginea de mai jos că urmează o lună noiembrie cu zile însorite și temperaturi care trec de 20 de grade, dar și perioade cu ninsori puternice și un termometru …înghețat.
Începutul de lună noiembrie aduce vreme frumoasă și temperaturi de peste 20 de grade Celsius, dar treptat vremea se răcește. În ultima săptămână din noiembrie, ploile care deja sunt prezente se vor transforma în ninsori, spun meteorologii EaseWeather.
Temperaturile scad puternic și maximele nu vor mai trece de 7 grade. Vor fi chiar 2 grade Celsius și ninsori puternice.
Și ANM a dat prognoza pentru următoarele patru săptămâni, până la 15 noiembrie. Să vedem ce spun meteorologii români despre starea vremii.
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice și nord-estice.
Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii țări.
Cum va fi vremea în săptămâna 21 – 28.10.2024
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte, local, în regiunile nord-vestice, centrale și sud-estice.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări.
Săptămâna 28.10 – 04.11.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Răcire severă a vremii. ANM anunță lapoviță și ninsoare la munte și ploi în jumătate de țară. Prognoza meteo actualizată pentru 15 octombrie – 11 noiembrie
Cum va fi vremea în săptămâna 4 – 11.11.2024
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru aceastã perioadă, în cea mai mare parte a țării.