Vremea ne influenţează starea de dispoziţie. Cum să combatem depresia sezonieră

Influenţa pe care o are vremea asupra stării noastre de dispoziţie a fost de multe ori dovedită. În anii în care vara pare că nu vrea să sosească, ce trebuie făcut pentru a ne păstra moralul la cote înalte?
Romania TV
01 iul. 2012, 15:03
Vremea ne influenţează starea de dispoziţie. Cum să combatem depresia sezonieră

Potrivit site-ului publicaţiei Le Figaro, pentru cei mai mulţi dintre locuitorii ţărilor din Europa de Vest moralul se află la cote foarte joase: de mai multe săptămâni, cerul este acoperit de nori opaci, ploile torenţiale şi furtunile ameninţătoare se succed fără încetare, alcătuind tabloul „unei luni de iunie triste, după o lună mai deplorabilă”, după cum afirmă o sursă.

Agasarea, frustrarea şi furia apar frecvent în conversaţiile oamenilor, alături de o teamă care se infiltrează tot mai mult în conştiinţa oamenilor, în condiţiile în care „încălzirea globală” a planetei reprezintă un subiect evocat în fiecare zi în mass-media. Cum poţi să scapi de acest spleen generalizat?

Dintr-un punct de vedere obiectiv, influenţa tangibilă a vremii asupra stării noastre de dispoziţie a fost de multe ori dovedită. Astfel, a fost definit termenul de „depresie sezonieră” atunci când se vorbeşte de vârfurile pe curba depresiei, observabile mai ales în ţările din Europa de Nord în timpul iernilor lungi.

Diminuarea timpului de expunere la lumină are repercusiuni reale asupra stării noastre de dispoziţie„, afirmă Michel Lejoyeux, profesor de psihiatrie şi ştiinţe care privesc dependenţa de anumiţi factori la Universitatea Paris Diderot, autor al cărţii „Changer… en mieux”, lansată de editura Plon.

„Avem nevoie cu adevărat de o doză minimă de lumină pentru a ne simţi bine şi a avea o stare de dispoziţie bună”, afirmă acelaşi profesor francez.

Un alt impact al vremii lipsite de soare: ritmurile noastre biologice (stare de veghe/ somn) au tendinţa de a se desincroniza. Dimineaţa, greutatea de a ne trezi apare frecvent, întrucât sinteza de cortizol nu este stimulată. Nevoia de somn şi impresia că suntem obosiţi sunt şi ele induse de penumbra generalizată.

„Se poate vorbi în acest caz de un veritabil jet-lag psihologic care se suprapune cu desincronizarea biologică”, consideră profesorul Michel Lejoyeux.

De altfel, potrivit multor studii, comportamentele noastre au tendinţa de a se modifica sub influenţa climei. Profesorul David Strohmetz, de la Universitatea Monmouth din Statele Unite ale Americii, a observat faptul că turiştii din hoteluri dau bacşişuri mai consistente valeţilor care îi anunţă că afară îi aşteaptă o vreme frumoasă. Această generozitate se explică, potrivit profesorului american, prin dorinţa clienţilor de a-şi păstra – „cumpărând-o” – starea generală de bună dispoziţie generată de vremea însorită.

Totuşi, timpul frumos nu este întotdeauna un factor care determină acţiuni pozitive: sinuciderile, de exemplu, sunt în creştere în lunile de vară.

Faptul că alţii se simt bine şi se distrează poate să genereze într-adevăr sentimente negative la persoanele depresive, care, stimulate de energia soarelui, decid să îşi pună capăt zilelor şi trec la fapte.

În definitiv, afirmă profesorul Lejoyeux, avem cu toţii mai ales nevoie, pentru echilibrul nostru psihic, de o alternanţă meteorologică.

„Ceea ce apasă pe moral sunt aceste gânduri catastrofice care ne fac să credem că trecem printr-o perioadă cu o vreme identică”, afirmă el.

Este ceea ce se poate numi o „viziune de tip tunel” asupra climei, iar ea poate să apară şi atunci când este foarte cald sau când plouă. Pentru a lupta contra acestei stări de spleen şi pentru a nu ne lăsa învinşi de rutina meteorologică, există totuşi o metodă infailibilă: încercaţi să vă implicaţi în activităţi noi, pentru a resimţi senzaţii noi, şi să introduceţi acest factor de variabilitate de care starea noastră de dispoziţie are atât de mare nevoie, indiferent de cum este vremea afară.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Dacia Logan electrică ce face senzație pe străzile din România. Șoferii sunt uimiți când văd că are numere verzi
Capital.ro
Cum va fi oprit Călin Georgescu? S-a aflat cine îi dă Șah-Mat înainte de alegeri: „Și-au făcut capcana”
Playtech.ro
Cine nu poate fi considerat moştenitor în cazul unei succesiuni. Persoanele care îşi iau adio de la bani
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Rusia plătește un preț mare în luptele pentru Torețk și Pokrovsk
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cum se fierb, de fapt, ouăle. Greșeala pe care toată lumea o face
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Prognoza Accuweather actualizată: Meteorologii anunță încă un val ninsori în București. Pe ce dată ninge
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dragnea îl face pe Călin Georgescu președinte?! Anunț despre pactul ce schimbă România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Contribuțiile de sănătate în România: Cine trebuie să plătească și cine este exceptat?
MediaFlux
Încep negocierile de pace în Ucraina! Donald Trump, anunțul momentului privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști