Vremea o ia razna în România. Meteorologii ANM au modificat prognoza pentru Crăciun și Revelion

Vremea o ia razna în România, dacă ne uităm la prognoza ANM pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii au actualizat datele și acum spun că ne așteaptă sărbători de iarnă atipice, din punct de vedere al valorilor termice.
Filip Stan
18 dec. 2023, 15:43
Vremea o ia razna în România. Meteorologii ANM au modificat prognoza pentru Crăciun și Revelion

Prognoza ANM decembrie. Schimbari radicale ale vremii: temperaturile sar brusc la 15 grade!  După episodul de iarnă, vremea intră într-un proces de încălzire accentuată.

„Vom observa o încălzire în toate regiunile, dar pentru că vorbim despre o situație în care presiunea atmosferică va fi din ce în ce mai ridicată, mai ales la deal și la munte, pe cele mai înalte creste se va simți încălzirea”, a declarat  directorul ANM, Florinela Georgescu.

Timp de trei zile, luni, marți și miercuri, vor fi maxime de 14-15 grade, în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, cu precădere temperaturi de 13 grade în zonele deluroase din Banat.

Unde va ninge de Crăciun în România. Prognoza meteo actualizată de ANM, inclusiv pentru București

Încălzirea se va resimți în toată țara, temperaturile în general vor fi peste 10 grade, exceptând Transilvania, mai ales zonele joase, unde temperaturile maxime vor porni de la 3-5 grade, a mai spus meteorologul.

Vremea va fi destul de schimbătoare, în această săptămână. După trei zile cu temperaturi foarte ridicate, de joi așteptăm o schimbare. Temperaturle scad, apar precipitațiile mixte și ninsorile, mai puțin în sudul și în estul țării.

„Acest proces mai rece și cu ceva precipitații va ține până sâmbătă, când este posibil ca temperaturile să crească iar, mai ales duminică. E posibil ca ziua de Crăciun să fie una destul de caldă”, a mai spus meteorologul.

Vremea până la sfârşitul anului. Unde şi când va ninge

Prognoza ANM decembrie Banat

La începutul intervalului valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod normal, astfel media maximelor va tinde spre 11…12 grade în zilele de 19 şi 20 decembrie, în timp ce pe timpul nopţilor se vor înregistra minime medii de -2…0 grade. În perioada 21 – 25 decembrie vor fi oscilaţii ale regimului termic de la o zi la alta, media maximelor va fi cuprinsă între 5 şi 8 grade, iar cea a minimelor între -1 şi 2 grade. O încălzire a vremii va fi posibilă în zilele de 26 şi 27 decembrie, când media valorilor diurne ar putea urca spre 8…9 grade, urmată de o nouă scădere a acestora până la finalul lunii decembrie spre medii de 6 grade. În tot acest interval media temperaturilor nocturne se va situa în jurul pragului de îngheţ (0 grade).

În perioada 22 – 26 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii, la început ploi apoi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, dar intervale cu precipitaţii mixte vor fi posibile şi după data de 27 decembrie.

Un ciclon polar loveşte România de Sărbători și ar putea aduce un Crăciun cu zăpadă ca pe vremuri

Prognoza ANM decembrie Crişana

Începutul intervalului va debuta cu temperaturi diurne mai ridicate decât în mod normal, astfel media maximelor va tinde spre 9…10 grade în zilele de 19 şi 20 decembrie, în timp ce pe timpul nopţilor se vor înregistra minime medii de -2…-1 grad. În perioada 21 – 25 decembrie vor fi oscilaţii ale regimului termic de la o zi la alta, media maximelor va fi cuprinsă între 3 şi 6 grade, iar cea a minimelor între -2 şi 1 grad. O încălzire a vremii va fi posibilă în zilele de 26 şi 27 decembrie, când media valorilor diurne ar putea urca spre 7…8 grade, urmată de o nouă scădere a acestora până la finalul lunii decembrie spre medii de 4…5 grade. În tot acest interval media temperaturilor nocturne se va situa în jurul pragului de îngheţ (0 grade).

Temporar se vor semnala precipitaţii în perioada 22 – 26 decembrie, la început ploi apoi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, însă intervale cu precipitaţii mixte vor fi posibile şi după data de 27 decembrie.

Prognoza ANM decembrie Transilvania

Temperaturile diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului de la medii de 4 grade în data de 18 decembrie, spre o medie de 9 grade în 20 decembrie, în timp ce nopţile vor fi reci cu minime medii de -4…-2 grade. Apoi, până la finalul anului vor fi oscilaţii ale regimului termic de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 2 şi 6 grade, iar cea a minimelor între -4 şi -1 grad.

ANM-Prognoza-2-saptamani-site-231218123513

În perioada 22 – 26 decembrie, temporar se vor semnala precipitaţii, la început ploi apoi predominant sub formă de ninsoare, însă intervale cu precipitaţii slabe mixte vor fi posibile şi după data de 27 decembrie.

Prognoza ANM decembrie Maramureş

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului de la medii de 4…5 grade în data de 18 decembrie, spre o medie de 8 grade în 20 decembrie, în timp ce nopţile vor fi reci cu minime medii de -4…-1 grad. Apoi, până la finalul anului vor fi oscilaţii ale regimului termic de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 2 şi 5 grade, iar cea a minimelor între -3 şi 0 grade.

În perioada 22 – 26 decembrie, temporar se vor semnala precipitaţii, la început ploi, apoi predominant sub formă de ninsoare, însă intervale cu precipitaţii slabe mixte vor fi posibile şi după data de 26 decembrie.

Prognoza ANM decembrie Moldova

Până în data de 20 decembrie regimul termic diurn se va situa peste cel obişnuit şi va caracteriza o vreme caldă, astfel media maximelor va fi de 10…11 grade, cu valori chiar uşor mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, în timp ce pe timpul nopţilor se vor înregistra minime medii de -1…1 grad. Apoi, până la finalul anului vor fi uşoare alternanţe termice de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 4 şi 8 grade, iar cea a minimelor între -2 şi 0 grade.

Temporar se vor semnala precipitaţii slabe în perioada 23 – 25 decembrie, la început ploi, apoi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, urmând ca după data de 26 decembrie şansele de precipitaţii să fie reduse.

Prognoza ANM decembrie Dobrogea

Valorile termice diurne vor fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului de la medii de 8 grade în data de 18 decembrie, spre o medie de 12 grade în 20 decembrie, în timp ce în cursul nopţilor se vor înregistra minime medii de 1…3 grad, uşor mai ridicate pe litoral. Apoi, până la finalul anului vor fi uşoare oscilaţii ale regimului termic de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 5 şi 8 grade, iar cea a minimelor între 0 şi 4 grade.

În zilele de 23 şi 24 decembrie, temporar se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, urmând ca după data de 24 decembrie şansele de precipitaţii să fie reduse.

Prognoza ANM decembrie Muntenia

Regimul termic diurn va fi în creştere treptată în primele zile ale intervalului de la medii de 8…9 grade în data de 18 decembrie, spre o medie de 11…12 grade în 20 decembrie, chiar spre valori uşor mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, în timp ce în cursul nopţilor se vor înregistra minime medii în jurul a -2 grade. Apoi, până la finalul anului vor fi uşoare alternanţe termice de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 6 şi 9 grade, iar cea a minimelor între -2 şi 0 grade.

În zilele de 23 şi 24 decembrie, temporar se vor semnala precipitaţii slabe, predominant sub formă de ploaie, urmând ca după data de 24 decembrie şansele de precipitaţii să fie reduse.

Oltenia

Până în data de 20 decembrie regimul termic diurn se va situa peste cel obişnuit şi va caracteriza o vreme caldă, astfel media maximelor va fi de 10…12 grade, cu valori chiar uşor mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, în timp ce pe timpul nopţilor se vor înregistra minime medii de -2…0 grade. Apoi, până la finalul anului vor fi uşoare alternanţe termice de la un interval la altul, astfel media maximelor va fi cuprinsă între 6 şi 10 grade, iar cea a minimelor între -1 şi 1 grad.

Temporar precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie se vor semnala în zilele de 23 şi 24 decembrie, dar posibil pe arii restrânse şi în perioada 29-31 decembrie.

La munte

Până în data de 20 decembrie, regimul termic se va situa peste cel obişnuit şi va caracteriza o vreme caldă, astfel media maximelor va fi de 6…8 grade, chiar cu valori uşor mai ridicate la altitudini de sub 1500 m, în timp ce pe timpul nopţilor se vor înregistra minime medii de -2…2 grade. Apoi, în perioada 21-24 decembrie valorile de temperatură vor scădea treptat, media maximelor va fi cuprinsă între -5 şi 0 grade, iar cea a minimelor între -8 şi -4 grade. Ulterior până la finalul anului se vor înregistra temperaturi apropiate de normalul perioadei, valori medii diurne de -2…2 grade şi medii nocturne de -6…-4 grade.

În perioada 22 – 26 decembrie se vor semnala precipitaţii, la început mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, apoi doar ninsoare (în general moderate cantitativ) urmând ca intervale cu ninsori slabe să fie posibile şi după data de 26 decembrie.