Staţia meteo de la bordul roverului, Remote Environment Monitoring Station (REMS) a măsurat temperatura aerului la 6 grade Celsius după amiaza. Temperaturile au urcat peste pragul de îngheţ peste jumătate din zilele marţiene de când a fost pornită staţia.
Aceste temperaturi sunt neaşteptate, întrucut în craterul Gale, unde a asolizat roverul Curiosity pe 5 august, este iarnă.
Scopul principal al lui Curiosity este să determine dacă zona Gale este sau a fost capabilă să susţină viaţă microbiană. Cei mai mulţi cercetători cred că Marte este prea uscat şi rece pentru a găzdui viaţă, aşa cum o ştim noi, însă ar putea să îşi revizuiască teoriile dacă Curiosity va descoperi temperaturi mult mai mari în primăvară şi în vară.
„Dacă tendinţa de încălzire continuă şi la vară, am putea observa temperaturi de până la 20 de grade Celsius, lucru ce ar fi extraordinar din punctul de vedere al existenţei vieţii acolo”, a declarat cercetătorul Felipe Gómez, de la Centro de Astrobiología din Madrid, Spania.
Dacă zilele lui Curiosity sunt relativ plăcute, nopţile sunt cu mult mai dure, întrucât temperaturile ajung la -70 de grade Celsius înainte de apus.
Pe Marte există o diferenţă atât de mare între zile şi nopţi întrucât efectele încălzirii solare sunt mult mai pronunţate decât pe Pământ. Suprafaţa Planetei Roşii este mult mai uscată, iar atmosfera are o grosime de doar 1% din cea a Terrei.
Iarna, pe Marte este suficient de frig încât dioxidul de carbon de la poli să îngheţe, formând calote temporare de „gheaţă uscată”.