Vremea rea a făcut ravagii în România. La scurt timp au venit ploile şi grindina, care în unele zone au făcut adevărate pagube.
Ploaia torențială și vântul puternic au reușit să facă în doar câteva minute pagube însemnate în Prahova. Vântul puternic a dezechilibrat o remorcă unei autospeciale care s-a răsturnat în afara părții carosabile. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, iar ansamblul de vehicule a fost repus rapid pe roti.
De altfel și mai mulți copaci au fost doborâţi de vânt, căzând peste mașini, fire electrice și țevi de gaze. Și o parte din acoperișul unui bloc a fost desprins, însă nu s-au înregistrat nici aici victime.
Totodată, în Dâmboviţa, aproape o oră a plouat torențial și a bătut vântul. În mai multe localități au căzut copaci, iar acoperișurile de pe case și blocuri au fost smulse. A fost necesară intervenţia pompierilor. La Băleni, vântul a doborât zeci de solarii, iar acolo unde construcţiile au rămas în picioare, folia care le înveleşte a fost fărâmiţată.
Oamenii spun că nu au mai pomenit ca vântul să sufle cu atâta putere şi că urgia a durat zeci de minute.
„Nu am făcut o estimare la momentul acesta, dar preconizăm că în jur de 25% din suprafaţa de solarii s-a deteriorat. Furntuna nu lovit doar într-un loc. Au fost tornade, nu am văzut aşa ceva până acum. Anii trecuţi au lovit într-un loc mai multe solarii şi atât, dar acum a lovit câteva într-un loc, la 100 de metri altele şi tot aşa. Au lovit pe un areal mare. Cam 15 minute a durat vijelia, dar vă spun că nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva. Ne uitam la cer, nu au fost semne”, a precizat primarul comunei Băleni, Florea Muşat.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteor de vreme rea, valabila pana pe 2 aprilie. Mai multe judete din tara se afla sub avertizare de tip cod galben de ploi abundente si vant puternic care va atinge la rafale pana la 75 km/ora.
In intervalul de valabilitate: 31 martie, ora 12:00 – 2 aprilie, ora 21:00, ste valabil un cod galben de ploi moderate cantitativ, intensificari temporare ale vantului, manifestari de instabilitate atmosferica.
„In intervalul mentionat, in cea mai mare parte a tarii va ploua mai ales sub forma de aversa, iar in intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor inregistra cantitati de apa ce vor depasi 20…40 l/mp. Vantul va avea intensificari, cu viteze in general de 45…55 km/h, joi (31 martie) in vestul si sud-estul teritoriului, apoi si in celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depasi 80 km/h.
Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabila, vor fi descarcari electrice, iar in regiunile sudice posibil si vijelii. Incepand de sambata (2 aprilie), vremea se va raci treptat. Din dimineata zilei de duminica (3 aprilie), in jumatatea de nord a teritoriului vor fi si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare, iar la munte va ninge.”, anunta ANM.