UPDATE: Drumarii au răspândit miercuri aproximativ 6618 tone material antiderapant iar în prezent nu sunt sectoare de drum naţional sau autostradă închise din cauza condiţiilor meteorologice, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
„Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, precizează sursa citată.
Întârzieri de zeci de minute la sosirea şi plecarea unor trenuri din Gara de Nord
Traficul feroviar este deschis la această oră pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo nefavorabile, a anunţat, miercuri dimineaţa, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA.
„Un număr redus de trenuri înregistrează la această oră întârzieri la sosire, acestea fiind însă determinate de adaptarea circulaţiei la condiţiile meteo sau de pregătirea şi verificarea suplimentară a materialului rulant pentru reînscrierea în cursă. În această perioadă, angajaţii companiei CFR SA verifică starea infrastructurii pe toate secţiile de cale ferată de pe raza celor 17 judeţe aflate sub Cod galben de ninsori şi viscol, iar pe segmentele unde situaţia o impune se va interveni cu personal de specialitate şi utilaje pentru remedierea tuturor deranjamentelor tehnice”, precizează compania într-un comunicat remis AGERPRES.
Trenurile înregistrează miercuri întârzieri de zeci de minute la sosiri şi plecări din Gara de Nord, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, potrivit informaţiilor furnizate pe camera web din staţia Bucureşti Nord.
La ora 14.26, cea mai mare întârziere la sosire, de 35 de minute, a înregistrat-o trenul IR 1692 Timişoara Nord – Bucureşti Nord, care ar fi trebuit să ajungă la destinaţie la ora 14.42. Pe locul 2 în topul întârzierilor, cu 30 de minute, se află un tren care vine de la Suceava, IR 1752, şi altul care vine de la Viena, IR347.
În ceea ce priveşte plecările din Gara de Nord, întârzierele sunt mult mai puţine şi de scurtă durată. Cea mai mare întârziere (de 12 de minute) se înregistrează deocamdată la R 8083 spre Gara Bucureşti Obor şi la două trenuri spre Urziceni şi Galaţi, ale unui operator privat.
Circulaţia rutieră este îngreunată din cauza ninsorilor şi a viscolului
Se circulă în condiţii de iarnă în judeţele aflate sub atenţionarea meteorologică de cod galben de ninsori, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, dar fără ca vreun drum să fie blocat din cauza zăpezii. Pe Autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti şi A3 Bucureşti – Ploieşti ninge uşor, fără ca zăpada să se depună, carosabilul este umed, iar vizibilitatea bună.
Circulaţia rutieră a fost deviată timp de aproximativ o oră pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti al Autostrăzii A2, între Feteşti şi Drajna Nouă, din cauza zăpezii acumulate pe carosabil şi a vântului care o spulberă, reducând semnificativ vizibilitatea, anunţă Centrul Infotrafic.
Tot din cauza zăpezii viscolite, circulaţia rutieră a fost restricţionată pentru autovehiculele cu sarcina maximă admisă mai mare de 7,5 tone pe DN 3, pe sectorul cuprins între localităţile Răzvan şi Cuza Vodă, judeţul Călăraşi.
Punctele de trecere a frontierei Zimnicea şi Turnu Măgurele au fost închise, miercuri, din cauza vremii.
De asemenea, toate porturile de la Marea Neagră sunt însă închise în prezent, din cauza vântului puternic.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, Poliţia le recomandă conducătorilor auto:
– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire şi să le folosească adecvat în trafic, pentru a vedea şi a putea fi observaţi de ceilalţi şoferi;
– să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;
– să circule cu viteză redusă;
– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– să nu efectueze depăşiri riscante;
– să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;
– să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.