Numărul localităţilor afectate de inundaţii în judeţul Giurgiu a ajuns la 15, iar trei drumuri judeţene şi patru drumuri comunale sunt acoperite de ape pe diferite porţiuni, în urma inundaţiilor produse, patru dintre acestea fiind închise circulaţiei, iar pe unul se poate circula doar cu utilaje de capacitate mare, lama de apă fiind de aproape 40 de centimetri înălţime, scrie Agerpres.
Cele mai afectate de inundaţii sunt localităţile Roata de Jos şi Vânătorii Mici, unde au fost evacuate preventiv şapte persoane şi au fost inundate 14 fântâni şi mai multe drumuri şi podeţe, localitatea Călugăreni, unde a fost inundat aproape în totalitate târgul comunal, dar şi Clejani, Comana sau alte localităţi, unde sunt inundate curţi, grădini, păduri, drumuri şi podeţe.
Astfel, în judeţul Giurgiu suprafeţele de teren inundate sunt de aproximativ cinci mii de hectare în condiţiile în care în primele zile terenurile inundate erau de aproximativ cinci sute de hectare.
Sunt inundate 2.178 de hectare de terenuri agricole, 1.749 de hectare de păşuni şi 1.050 de hectare de pădure.
DJ 601 este acoperit cu ape pe o porţiune de 150 de metri, dar este circulabil, DJ 412 C – Podul Pescari este închis şi se circulă pe DJ 601 prin Crevedia Mare şi Goleasca, DC 191 Vadu Lat – Angheleşti este închis circulaţiei şi se circulă prin Clejani – Angheleşti, DC 140 – Podul Doamnei este închis, Neajlovul fiind deversat pe aproape un kilometru, DC 105 Iepureşti – Chirculeşti este necirculabil, iar varianta ocolitoare este prin Băneşti, DC 139 Bulbucata – Teişori este închis şi se circulă prin Gorneni – Făcău – Teişori, iar DJ 503 Răsuceni – Toporu este circulabil doar pentru maşini de capacitate mare, deoarece înălţimea apei deversate a ajuns la 40 de centimetri.
Citeşte şi CODUL PORTOCALIU de inundaţii rămâne valabil pentru mai multe râuri din ţară
Şi judeţul Vaslui a fost afectat de vremea rea. Zece localităţi au rămas fără energie electrică din cauza problemelor apărute la liniile de medie tensiune.
Potrivit reprezentanţilor E-On, problemele au apărut în urma depunerii de gheaţă pe fire, dar şi după ce crengile mai multor copaci s-au rupt din cauza gheţii depuse şi au distrus în cădere firele reţelelor electrice.
„Echipele noastre, dar şi ale contractorilor se află în teren şi lucrează pentru remedierea problemelor apărute din cauza vremii nefavorabile, în vederea reluării alimentării cu energie electrică a localităţilor afectate”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Corneliu Zaiţ, specialist senior comunicare externă în cadrul E-On Moldova.
Şi în Teleorman, zeci de familii au ajuns în pragul disperării. Cu lacrimi în ochi spun că nu au nevoie de aproape nimic: cer doar ca cineva să vină să-i scoată din nenorocirea lăsată în urmă de natura dezlănţuită.
Bunica Anişoara are 73 de ani şi locuieşte cu soţul ei, nea Gheorghe, trecut de 80 de ani. De zile bune, ei se luptă singuri să scoată apa din casă.
Altă familie, aceeaşi situaţie disperată. Cu lacrimi în ochi şi cu picioarele în apa rece ca gheaţa, Florentina încearcă să mai salveze ceva din mobilă sau electrocasnice.
Aceleaşi 45 de familii au fost inundate şi de Paşte, iar acum, în prag de Crăciun, se luptă tot cu apele. Iar pe lângă casele care stau să cadă, oamenii s-au trezit că multe dintre animale au murit înecate. Altele s-au adăpostit de ape cum au putut.