VREMEA REA face ravagii în România: Inundaţii, sute de oameni evacuaţi, vânt, porturi şi drumuri închise VIDEO

Vremea rea din ultimele zile a făcut ravagii în ţara noastră. Mai multe zone au fost inundate din cauza ploilor torenţiale, iar vântul puternic a închis porturile din Constanţa şi a provocat pagube materiale după ce un copac s-a prăbuşit peste o maşină. În zona montană este iarnă veritabilă, ninsoare fiind viscolită. Din această cauză, Transfăgărăşanul a fost închis între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă din cauza ninsorii puternice.
Iulian Tudor
13 oct. 2016, 05:47
VREMEA REA face ravagii în România: Inundaţii, sute de oameni evacuaţi, vânt, porturi şi drumuri închise VIDEO

O localitate din Galaţi a fost evacuată din cauza ploilor torenţiale

Aproximativ 930 de persoane evacuate din localitățile afectate de inundații în județul Galați și-au petrecut noaptea la rude, prieteni sau în spații amenajate de primării, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Cătălin Sion. Potrivit acestuia, dintre cele aproximativ 930 de persoane evacuate, 44 și-au petrecut noaptea în cămine culturale și școli, dintre care 20 din comuna Pechea în sala de sport.

Circulația nu a fost reluată pe DN 25, acesta fiind inundat pe porțiunea Vameș-Tudor Vladimirescu. De asemenea, sunt inundate segmente din drumurile județene 251, 253, 255, 255 C și din cinci drumuri comunale. Traficul feroviar în Gara CFR Galați a fost reluat.

ISU Galați acționează în sprijinul autorităților locale la Pechea, Slobozia Conachi și Cuza Vodă cu 70 de militari și 15 motopompe.

A plouat cu 120 de litri pe metrul pătrat, cât pentru două luni şi jumătate. Autorităţile sunt în continuare în alertă. În judeţ a fost activat codul roşu de urgenţă, iar prefectul a cerut ajutorul armatei. Toţi militarii au fost chemaţi să dea o mână de ajutor.

Situaţie dramatică este şi într-o localitate din Buzău. 500 de oameni din satul Pleşi au rămas izolaţi după ce un pod a fost luat de ape.

Dezastru a fost şi în Vrancea. Au fost inundate 79 de locuințe și 626 de grădini. Viiturile au lovit în 23 de orașe și comune, potrivit unui bilanţ comunicat de Prefectură.

În comuna Tătăranu au fost evacuate 8 persoane din calea apelor. Acestea au fost cazate la rude.

„Nu au mai fost probleme importante în noaptea de miercuri spre joi. Situația este în ameliorare și vom interveni cu motopompele pentru a înlătura apa din case și gospodării, iar viața să reintre în normal. Apoi vom începe evaluările pagubelor și vom promova, din nou, un proiect de hotărâre de guvern”, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul de Vrancea, Sorin Hornea.

Localitățile afectate de inundații sunt municipiul Focșani, orașele Adjud, Mărășești și Panciu și comunele Fitionești, Corbița, Gugești, Vidra, Tâmboiești, Jariștea, Reghiu, Mera, Andreiașu de Jos, Tănăsoaia, Urechești, Sihlea, Boghești, Dumbrăveni, Ploscuțeni, Vânători, Urechești, Tătăranu și Homocea.

În intervențiile de pe teren sunt angrenați 193 de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne.

În judeţul Buzău trei localități au fost afectate puternic de ploile abundente – Bisoca, Vernești și Tisău, însă acum situația este sub control și revine la normal, potrivit autorităţilor locale.

„ISU Buzău n-a mai înregistrat în această noapte nicio situație de urgență, nu a mai plouat în cursul zilei de miercuri, iar situația revine la normal”, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

În comuna Bisoca, circa 500 de locuitori din satul Pleși rămân în continuare parțial izolați, din cauză că podul de tuburi continuă să o ia la vale, spre disperarea localnicilor. Potrivit sursei citate, oamenii au o rută ocolitoare pe un drum forestier sau prin județul Vrancea.

Şi la Verneșt situația a revenit la normal. „În această comună s-a intervenit cu buldoexcavatoare, două vole, trei camioane și un tractor cu cupă. La acest moment, situația a revenit la normal la Vernești, unde, din fericire, nu au fost inundate casele localnicilor, cu excepția unor grădini și terenuri”, a spus primarul Daniel Năstase.

La rândul său, Cristian Ionel Mihai, primarul comunei Tisău, a arătat că în localitatea sa sunt distruse mai multe drumuri de legătură cu satele aparținătoare. „În comuna noastră au fost distruse, în proporție de 90 la sută, mai multe drumuri ale cătunelor din comună. Apele au luat trei podețe, au stricat două punți pietonale, iar în jur de 30 de gospodării au fost afectate, dar nu au fost inundate casele. Împreună cu pompierii, a fost extrasă apa din curți și din fântâni. Totodată, podul silvic din satul Pisculeni, care a creat mereu probleme la căderea unor ploi abundente, este avariat și se lucrează acum la repararea lui provizorie, pentru că va trebui apoi refăcut total”, a mai spus primarul din Tisău.

Citeşte şi Comandament de VREME REA la Primăria Capitalei: S-a strâns apă pe străzi cât debitul Oltului

Constanța: Navigație suspendată în porturile maritime din cauza vântului puternic

Manevrele de navigație în acvatoriul porturilor maritime Midia-Năvodari, Constanța și tranzitul navelor fluviale prin Ecluza Agigea, au fost suspendate temporar de către autoritățile navale, în cursul nopții de miercuri, începând cu ora 23,20, din cauza vântului puternic.

La prima oră a dimineții, Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizarea tip Cod Galben, pentru ziua de joi, valabilă până la ora 7,15, în județele Constanța și Tulcea, precizând că vor fi semnalate intensificări de vânt cu viteze ce vor depăși la rafală 55 km/h.

Vaslui: Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din locuințe

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a evacua apa din două locuințe, una din Vaslui și una din Bârlad.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Petru Iftene, au fost inundate o locuință și o curte din municipiul Bârlad, unde s-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, și demisolul unei locuințe din suburbia vasluiană Moara Grecilor, unde pompierii au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o motopompă transportabilă, echipajul fiind format dintr-un ofițer și patru subofițeri.

Citeşte şi Călători blocaţi în gara din Galaţi din cauza ploilor. Mai multe trenuri au avut întârzieri VIDEO

Reprezentanții ISU au apreciat felul în care serviciile de voluntari pentru situații de urgență au acționat în vederea limitării și înlăturării efectelor inundațiilor în municipiile Bârlad și Huși și comuna Banca, intervenind pentru evacuarea apei din curți, subsoluri precum și pentru îndepărtarea aluviunilor de pe căile de comunicații rutiere.

Un copac a căzut peste o maşină din cauza vântului puternic

Panică în judeţul Suceava, după ce un copac a căzut peste o maşină şi i-a spart parbrizul. Vântul a bătut cu putere, iar pomul s-a prăbuşit peste autoturismul parcat. Oamenii din zonă au sunat imediat la 112, iar pompierii au ajuns în scurt timp la faţa locului. Ei au ridicat copacul şi l-au tăiat în bucăţi. Din fericire, nu trecea nimeni pe stradă în momentul când pomul a căzut, aşa că nu au fost victime.

Ninsoare abundentă în Pasul Prislop

În timp ce unele zone au fost măturate de puhoaie, în altele este iarnă veritabilă. A nins necontenit în Pasul Prislop, care uneşte Maramureşul cu Moldova. Zăpada cade acolo de mai bine de 24 de ore, iar stratul a ajuns la 30 de centimetri. Autorităţile au trimis echipaje de la deszăpezire, însă, chiar şi aşa, doar şoferii care au anvelope de iarnă şi lanţuri au putut să treacă. A nins puternic la munte şi în judeţul Suceava.

Transfăgărăşanul, închis între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă

Drumul Naţional 7C – Transfăgărăşan este închis, joi, între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă din cauza ninsorii puternice, drumarii acţionând cu utilaje de deszăpezire.

În mod tradiţional, Transfăgărăşanul se închide circulaţiei în ultima zi de octombrie şi se deschide în primăvara anului următor.

Meteorologul de serviciu al Centrului Meteorologic Transilvania Sud a transmis că în zona înaltă de munte, la Bâlea, sunt ninsori puternice, stratul măsurând 16 centimetri la ora 9.00, când temperatura era de minus 3 grade.

Meteorologii avertizează că temperaturile vor continua să scadă în Sibiu şi întreaga zonă. Maximele vor fi joi de 10 grade Celsius, faţă de de 18 grade Celsius cât s-au înregistrat anul trecut pe 13 octombrie.

Ninsori în mai multe zone din ţară şi trafic în condiţii de iarnă în judeţul Harghita

Şeful de cabinet al prefectului din judeţul Harghita, Adrian Pănescu, a declarat, pentru News.ro, că în cursul nopţii de miercuri spre joi a nins în Pasul Bucin, la Lacu Roşu, la Borsec şi la Lunca de Sus, iar traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN 13 B Gheorgheni – Pasul Bucin – Praid, pe DN 12 C, în zona Lacu Roşu, pe DN 12 A, în comuna Lunca de Sus şi pe DN 15 – Topliţa-Borsec, unde pe carosabil s-a depus un strat de zăpadă.

„În cursul nopţii s-a intervenit cu 35 de tone de sare şi cu patru tone de soluţie ecologică, precum şi cu şapte utilaje de deszăpezire. Cel mai mult a nins pe DN 13 B, la Bucin, unde aproape de miezul nopţii stratul de zăpadă depus pe carosabil măsura 10 centimetri. Se intervine în baza contractului vechi de deszăpezire, până se va finaliza noul contract, cu utilajele care au fost anul trecut în bază, ca să ieşim din impas”, a precizat Adrian Pănescu.

Meteorologul de servicu de la staţia meteo Bucin a spus că în trecătoare a nins toată noaptea, stratul de zăpadă depus are o grosime de 15 centimetri, iar temperatura a coborât la minus 2 grade Celsius. În staţiunea Băile Harghita a început să ningă miercuri seară, iar zăpada proaspăt aşternută măsoară aproximativ 7 centimetri.

„Este plăcut, a nins toată noaptea, munţii Harghitei sunt albi, avem deja 6-7 centimetri de zăpadă şi afară sunt acum zero grade Celsius”, a spus Sinka Mihaly, administratorul parcului de aventură din staţiune.

La altitudini de peste 1.800 de metri ninge viscolit.

Meteorologul de serviciu de la staţia meteo Ceahlău-Toaca, din judeţul Neamţ, a declarat corespondentului News.ro că la 1.900 de metri altitudine este „iarnă în toată puterea cuvântului”, ninge, stratul de zăpadă măsoară 37 de centimetri, iar acolo unde viscoleşte, troienele de zăpadă ajung la 60 de centimetri.

Potrivit sursei citate, temperatura a coborât până la minus 6 grade Celsius şi ninge şi la altitudini mai mici, în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de înălţime.

Iarnă este şi în munţii Călimani, unde stratul de zăpadă măsoară 35 de centimetri şi este viscol.

Meteorologul Ilie Mojic, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, a declarat, la rândul său, că la Vârful Omu sunt 20 de centimetri de zăpadă, iar în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac, sunt 16 centimetri de zăpadă, fără vânt, iar la vârful Lăcăuţi, în judeţul Covasna – 8 centimetri de zăpadă.

Citeşte şi COD GALBEN de VISCOL în mai multe zone din ţară

DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
Capital.ro
Au scăpat de datorii. Românii care NU mai dau bani la stat. Termen nou, 20 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Din ce cauză s-ar fi produs carambolul de pe A3, în care au fost implicate 12 mașini! „A fost şocul vieţii mele”. Filmul complet al evenimentelor
Cancan.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Inundații severe în Spania: mii de persoane evacuate și peste 100.000 de autoturisme distruse
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei