„În contextul fenomenelor hidrometeorologice care s-au manifestat, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate efecte în municipiul Bucureşti şi în 18 judeţe. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 beciuri/curţi, deblocarea din zăpadă a 37 autovehicule în care se aflau 52 de persoane, degajarea a 1.752 copaci, 26 stâlpi de electricitate şi a 80 cabluri electrice, fiind afectate 221 autoturisme”, au transmis, duminică dimineaţă, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
S-au produs efecte ale vremii în judeţele Arad, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.
De asemenea, s-a acţionat pentru acordarea asistenţei medicale la două persoane rănite de crengi desprinse din copaci şi la doi pacienţi pentru care a fost necesară intervenţia autospecialelor de deszăpezire şi a şenilatelor ISU pentru deblocarea căilor de acces şi transportul acestora la ambulanţă.
Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au intervenit în peste 2.000 de cazuri
Peste 2.000 de intervenţii ale pompierilor au avut loc în ultimele 24 de ore pentru îndepărtarea efectelor ploii îngheţate, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.
El a precizat că mai sunt în desfăşurare 60 de cazuri – îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil şi pe autoturisme – şi în total, duminică, de la ora 6 dimineaţa au fost înregistrate 236 de solicitări pentru astfel de cazuri.
„Voi reveni la situaţia zilei de ieri, care a fost una fără precedent, cel puţin pentru acest tip de fenomen meteo – ‘freezing rain’, o situaţie deosebită, pentru că din cursul serii de vineri până sâmbătă dimineaţă au fost doar 115 solicitări şi apoi, în decurs de doar câteva ore, numărul lor a fost de şapte ori mai mare iar statistica pe 24 de ore ne arată că au fost 1.800 de cazuri”, a spus Daniel Vasile într-o declaraţie la sediul ISU Bucureşti-Ilfov.
Purtătorul de cuvânt a spus că ISU Bucureşti-Ilfov a dispus suplimentarea turelor de serviciu cu pompieri din turele libere, care să asigure intervenţia cu toate mijloacele existente în unităţile de pompieri, pentru ca aceste resurse să fie în teren, să acţioneze.
„Unele dintre ele au plecat de dimineaţă din subunitate şi până la schimbarea turei nu s-au mai întors decât dacă li s-au stricat accesoriile – drujbele şi aşa mai departe”, a precizat purtătorul de cuvânt.