Vremea se răcește în România de săptămâna viitoare. Cât costă să montezi o centrală termică?

Vremea se răcește și temperaturile vor scădea în România de săptămâna viitoare. După ce au înghețat în case în anii trecuți, mulți români își fac calcule pentru montarea unei centrale termice.
Filip Stan
28 oct. 2023, 16:28
Vremea se răcește în România de săptămâna viitoare. Cât costă să montezi o centrală termică?

Un val de aer rece va pătrunde în România în următoarele zile și imediat vom începe să resimțim că am schimbat anotimpul. Mulți români vor fi tentați să pună în funcțiune centrala termică, iar cei care nu au se vor gândi să-și monteze una cât mai curând.

Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie, chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale, există probabilitate foarte mare pentru ninsori. La început vor fi în zonele montante, și mă refer la masivele nordice, apoi, treptat, și în partea centrală și zona Moldovei. Aici avem semnalul că vor fi primele ninsori.

După ce în anii trecuți, mulți bucureșteni au înghețat în locuință din cauza avariilor repetate la sistemul centralizat de încălzire acum caută soluții. Mulți români iau în calcul instalarea unei centrale termice pentru apartament ori pentru casă.
Dacă în cazul celor care locuiesc la casă, montarea unei centrale termice nu este așa costisitoare, în cazul apartamentului birocrația te omoară. Cei care stau la bloc au nevoie de aprobare pentru debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire.

Citește și: Eroarea uriașă pe care o fac românii atunci când pornesc centrala termică! Foarte puțină lume știe ce trebuie făcut

 

Ce tip de centrală să alegi dacă stai la apartament la bloc

Pe piața din România se găsesc trei tipuri de centrală termică în funcție de tipul de combustibil folosit: centrala termica pe gaz, electrică și pe combustibil solid (lemn, cărbune, etc.). În cazul celor care locuiesc la bloc, primele două tipuri de centrale sunt cele mai indicate, potrivit catplatesc.ro.

Înainte de a decide care dintre cele două tipuri de centrală doriți, este indicat să se ia în calcul suprafață care trebuie încălzită în locuință, gradul de izolare și volumul necesar, pentru a putea calcula cât mai corect și echipamentele necesare.

Până la instalarea unei centralei termice într-un apartament la bloc, beneficiarul trebuie să parcurgă mai multe etape. În primul rând, trebuie avut în vedere că debranșarea de la sistemul centralizat nu se poate oricând. Este recomandat ca cererile de debranșare să fie depuse primăvara, atunci când se întrerupe furnizarea căldurii.

Citește și: Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!

 

Instalarea unei centrale termice pe gaz la bloc

1. Unii distribuitori de agent termic necesită o informare din partea deținătorului apartamentului în care se informează intenția de debranșare de la acesta, printr-un formular tip, care trebuie trimis la începutul procesului, pentru că apoi să se întocmească dosarul pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avize.

2. Dosarul este necesar pentru a se întocmi Referatul Tehnic de Specialitate și trebuie să conțină, pe lângă actul de identitate și actul de proprietate, cererea de debranșare totală, acordul vecinilor poziționați pe orizontală și verticală față de apartament, acordul Asociației de Proprietari, aprobarea de acces la sistemul de distribuție de gaze, proiectul tehnic de debranșare și copie C.U.I a executantului de proiect.

Dintre acestea, costuri sunt pentru elaborarea proiectului de debranșare care are un preț între 2500 lei și 3000 lei, și eventual despăgubirea vecinilor care au deja centrală instalată și care au contribuit la stabilirea sistemului la care urmează să vă racordați, iar sumele pot fi aflate la asociația de proprietari, pentru fiecare vecin.

3. Copia chitanței și factura acestuia vor trebui anexate dosarului de debranșare în care se comunica condițiile în care se va face debranșarea și prețul aferent care va fi stabilit de către Secția de Termoficare de care aparține, în funcție de ce cantitate de apă se pierde prin golirea instalației blocului și de tipul de radiatoare în apartament. Avizul de debranșare are un preț de aproximativ 250 lei, la care se adaugă un preț între 45 și 85 lei pentru primul calorifer și 10 lei pentru fiecare calorifer adiacent.

4. Proiectul de gaz este un pas ce depinde foarte mult de acordul de acces la sistemul de distribuție de gaze pentru a putea face racordarea la coloana comună de gaz. Pentru a întocmi toate actele necesare, va fi necesar să colaborați cu o firmă autorizată de  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pe baza proiectului de gaz se obține și avizul tehnic de racordare de la distribuitorul de gaze, pentru care trebuie achitată o taxă de aproximativ 500 lei în momentul depunerii documentației.

Costul proiectului final este de aproximativ 1500 lei, dintre care 500 lei reprezintă contravaloarea proiectului, materialele pentru instalația de gaze de pe scară 500-700 lei și manopera.

 

În cazul instalării unei centrale electrice se aplică doar primele 3 puncte. Comparativ cu centrala pe gaz, autorizația de funcționare de la ISCIR se obține după achiziționarea centralei electrice, are o valabilitate de 2 ani și are un preț de aproximativ 200 lei.

Dosarul pentru obținerea autorizației necesită factura achiziționării centralei electrice, certificatul de garanție, manualul de utilizare, proces verbal întocmit de un reprezentant la furnizorului de gaze naturale și instalatorul care a făcut montajul, raportul primei puneri în funcțiune, copie după autorizația ISCIR a companiei care a montat centrala și o declarație de conformitate pentru instalația de încălzire.

 

Cât costă o centrală termică pe gaz

Prețurile sunt influențate de puterea de încălzire a centralei, astfel pentru o putere de 24kW prețurile pornesc de la aproximativ 2.500 lei și ajung chiar și la 9.000 lei pentru o putere de 55kW.

Prețurile unei centrale electrice de obicei pornesc de la aproximativ 1.700 lei pentru cele cu o putere de încălzire de maxim 4,5 kW și pot ajunge la 8.000 lei pentru o putere de încălzire de 90 kW.

 

Cât costă montajul unei centrale termice în apartament

Unele companii stabilesc prețul de montare în funcție de puterea de încălzire, pornind de la 470 lei pentru 26KW și ajungând la 700 lei pentru o putere de încălzire între 55 kW și 70 kW, la care se adaugă costurile materialelor utilizate pentru conectarea hidraulică. O altă variantă găsită pe piață are un preț între 850 și 1100 lei care includ toate operațiile de montare și racordare.

Dacă se alege și schimbarea caloriferelor, prețurile practicate pentru montarea acestora sunt între 190 și 220 lei/calorifer care se adaugă la prețul final.

În concluzie, referindu-ne strict la costul în lei pentru montarea unei centrale, se ajunge în medie la aproximativ 10.000 – 12.000 lei.

 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un om al străzii își recapătă moștenirea pierdută într-o gară din Germania
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina