Joi, norii acoperă cerul şi lasă ploi pe arii extinse în jumătatea de vest a ţării şi local în rest, iar noaptea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în vestul, centrul şi nordul ţării, în timp ce în sud şi est predomină ploile. Cantităţile de apă vor depăşi local, în regiunile intracarpatice şi în nordul Moldovei, 20 – 25 l/mp şi izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vântul se intensifică în cea mai mare parte a ţării, iar în zona montană va sufla tare, viscolind ninsoarea.
În Capitală, joi, temperatura maximă se va situa în jurul valori de 16 grade, dar vor predomina norii. Va ploua, mai ales noaptea, iar vântul va prinde treptat putere.
Vremea se răceşte vineri, mai accentuat în regiunile vestice, şi doar în est şi sud-est rămâne uşor mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată. Este înnorat în regiunile vestice, nordice şi centrale unde cad precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare. În restul teritoriului se arată din când în când şi soarele de printre nori şi pe alocuri plouă slab. Vântul suflă cu putere în majoritatea regiunilor, iar la munte este tare, spulberând zăpada.
Temperaturile maxime pleacă de la numai -3 grade în Dealurile de Vest, acolo unde cu o zi înainte termometrele atingeau 10 grade cu plus şi ajung până la 16 grade în Moldova şi Dobrogea.
Temperaturile scad vineri şi în Bucureşti, aşa că vor ajunge să vorbim despre un regim termic normal cu cele 9…11 grade pe care le strâng termometrele în această zi. Norii împart cerul cu soarele, iar condiţiile de ploaie vor fi reduse, în schimb vântul suflă cu putere accentuând senzaţia de rece.
Sâmbăta, temperaturile mai scad, aşa că ajungem să vorbim despre o vreme rece pentru această perioadă a anului, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării. Din când norii, prezenţi peste majoritatea regiunilor, mai lasă loc şi soarelui, iar izolat mai apar precipitaţii slabe, predominant ploi, în special în sudul ţării, iar în zona de munte sunt condiţii de fulguială. Vântul rămâne mai alert în estul ţării şi la munte, în timp ce în celelalte zone se domoleşte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade în nord-vest şi 7 grade în sud-est.
Continuă să se răcească şi pe parcursul zilei de sâmbăta în Capitală, când mercurul din termometre nu va depăşi 6….7 grade. Din când in când cerul se acoperă de nori, însă condiţiile de precipitaţii vor fi reduse. Vântul se linişteşte şi aici.
Duminică, vremea rămâne mai rece decât în mod obişnuit la această dată când maximele termice vor fi cuprinse între -1 grad în depresiuni şi 7 grade în sud şi sud-est. În schimb, în primele zile ale săptămânii viitoare valorile termice vor creşte treptat de la o zi la alta, vremea ajungând să fie caldă în sud şi sud-est, unde vor fi posibile valori de peste 15 grade. Soarele preia controlul asupra cerului, mai puţin în vestul, centrul şi nordul ţării, unde norii se înmulţesc din nou şi începe să plouă.
Vremea se înrăutăţeşte joi şi la munte, unde norii groşi care acoperă cerul lasă pe arii extinse, ploi ziua, în timp ce noaptea acestea se transformă treptat în lapoviţă şi ninsoare. Cantităţile de apa vor fi însemnate, depăşind izolat chiar 50 l/mp. Totodată, vântul suflă cu putere, rafale depăşind chiar 90 km/h, viscolind ninsoarea. Procesul de răcire se resimte abia în cursul noptii, aşa ca vineri în termometre se mai strâng temperaturi destul de generoase pentru data din calendar. Vor fi 8 grade pe Valea Prahovei la Predeal, 5 grade în Munţii Apuseni la Stâna de Vale şi la Păltiniş, în timp ce pe crestele cele mai înalte ale Munţilor Ceahlău temperatura nu trece de 3 grade.
Vremea se menţine caldă, chiar deosebit de caldă în sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor atinge 20 de grade, pornind de la 7 grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei. Norii în schimb acoperă cerul si lasă ploi pe arii extinse în jumătatea de vest a ţării şi local în rest, iar noaptea acestea se vor transforma în lapoviţa şi ninsoare în vestul, centrul şi nordul ţării, în timp ce în sud şi est predomină ploile. Cantităţile de apă vor depăşi local, în regiunile intracarpatice şi în nordul Moldovei, 20 – 25 l/mp şi izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vântul se intensifică în cea mai mare parte a ţării, iar în zona montană va sufla tare, viscolind ninsoarea.
Locuitorii din Transilvania au parte vineri de o ultimă zi a acestei săptămâni cu vreme caldă. Vor fi 10 grade la Miercurea Ciuc 15 la Sibiu şi 17 grade la Târgu Mureş. Norii se înmulţesc şi începe să plouă, în special în jumătatea de vest a regiunii.
În nord-vest norii groşi acoperă cerul şi lasă ploi pe arii extinse, chiar mai abundente prin unele zone. Temperaturile îşi moderează avântul, aşa că se opresc la 9….12 grade.
Locuitorii din Banat şi Crişana au nevoie de umbrele şi o haină ceva mai groasă, pentru că nu se arată soarele, ba mai mult plouă abundent şi bate vântul ce fură din gradele din termometre. Astfel în Arad acestea vor arăta 11 grade, iar în Timisoara 13, însă temperatura real resimţită va fi mai scăzută.
Vremea schimbă foaia şi în Oltenia. Se înnorează, începe să plouă, iar vântul devine mai alert. Se vor înregistra 12 grade la Târgu Jiu şi Craiova, în timp ce spre est este puţin mai cald, cu 17 grade în orele amiezii la Slatina.
Jumătatea vestică a Munteniei are parte de înnorări, dar şi de soare, iar ploile ajung aici abia la noapte. Până atunci vă puteţi bucura de temperaturile ridicate. Vor fi 14-16 grade în zona deluroasă şi 16…19 grade spre Lunca Dunării.
În sud-est este o zi deosebit de caldă cu 20 de grade la Călăraşi şi 16 grade pe litoral în orele amiezii, deşi soarele împarte cerul cu norii şi plouă pe alocuri. Vântul are din ce în ce mai multă putere.
În Moldova este înnorat şi plouă pe ici pe acolo. Vântul de sud ridică mercurul în termometre spre valori neobişnuite pentru această perioadă: 17 grade în sudul zonei şi 10…12 în nordul regiunii şi în zona subcarpatică.