Vremea se schimbă la 180 de grade în iarna 2023-2024! Deși calendaristic suntem în plină iarnă, temperaturile din termometre ne indică temperaturi de primăvară, anormale pentru această perioadă a anului.
Citește și Furtuna Gerrit lovește Europa începând de miercuri. Se anunță ninsori și ploi, vijelii puternice
Comparativ cu anul precedent, meteorologii au remarcat o schimbare pronunțată a tiparelor curentului cu jet cu tendințe emergente pentru modelele meteorologice dinamice în centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei.
Astfel, există șanse de 95% ca un sezon moderat sau puternic de El Niño să continue până în februarie 2024 a transmis Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie.
Asta înseamnă că iarna aceasta România va avea foarte puțină zăpadă.
În iarna 2023-2024, în România, temperaturile cu minus vor fi rare, cu valori peste cele medii înregistrate în ultimii ani.
Specialiștii severe-weather.eu spun că efectele ENSO sunt mult mai puțin directe în Europa decât în America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord.
Pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Nino experții în meteorologie au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații. Astfel, privind mai întâi la temperatură, se poate observa un semnal rece interesant în nordul Europei. Totodată, există un semnal mai rece peste Europa de Vest, în timp ce temperaturile sunt mai ridicate decât în mod normal spre est, într-o iarnă medie El Nino.
Mai mult, estimările de iarnă ale specialiștilor arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă El Nino. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și, desigur, peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.
La munte vremea va fi neobişnuit de caldă pentru acest anotimp în prima săptămână de prognoză, când mediile temperaturilor maxime vor varia între 4 şi 8 grade, iar ale minimelor între -2 şi 2 grade. Ulterior se va răci treptat, astfel încât regimul termic diurn, mediat regional, va scădea de la 2 spre -2 grade, iar cel nocturn de la -2 către -6 grade. În prima săptămână de prognoză precipitaţiile vor fi în restrângere semnificativă ca arie şi ca intensitate, dar din data de 1 ianuarie va creşte probabilitatea extinderii acestora.